Nytt på vingården

2021


5/9: Cabernet Cortis och Solaris mognar fint och ser friska ut. Cabernet Cortis klasarna är på sina ställen lite glesa efter mindre gynnsamma förhållanden vid polleneringen. Jag kan iaktta ett fåtal getingangrepp. Det börjar bli dags att sätta upp fågelnäten.

.

2/9: Nu lanseras Linnea 2020 på Systembolaget. Ett vin gjort på druvan Solaris som fått en svag fatkaraktär. Ett matförslag till vinet är varmrökt lax. Vinet finns att tillgå på systembolagen i Höganäs, Ängelholm och Helsingborg.

nea

2/7: Många har besökt Södåkra Vingård. Ett trevligt inslag i vinbondens dagliga arbete. Här gästar Merlot Resor oss, provat våra viner och avslutar med en härlig lunch i vingården.



27/6: Efter en kall vår och sen start i vingården växter det nu rejält. Äntligen kan jag se de första blommorna på plantorna.

.

1/4: Vårbeskärningen och nedbindningen är nu avklarad. Det ser kalt men prydligt ut i vingården. Fjolårsskotten ligger kvar för att inom några dagar hackas sönder med slaghackan. På så sätt återförs näringen till marken. Om några veckor kommer de nya vackra skotten som kommer att växa till en grön oas i vingården under sommarmånaderna. Förra årets skörd har nu börjat tappas och etiketteras för leverans till systembolaget.



7/2: Fortfarande biter kylan så den stora vårbeskärningen får vänta. Provsmakning av tankarna sker regelbundet. Det är spännande att se hur vinet gradvis utvecklas från lite spretiga smaker till ett alltmer lovande vin, för att slutligen bli balanserat när vinerna släpps till försäljning i maj.



7/1: Vinbondens år 2021 har börjat. Marken har fått kalk, välbehövligt efter tre års skördeuttag utan kalkning. Vinterbeskärningen har börjat. Jag klipper strax under översta tråden. Ett ganska snabbt jobb. Om någon månad vidtar vårens stora beskärning och nedbindning.



2020


18/10: Hur var då skörden?
Fina och mogna druvor. Totalt 1,3 ton. Något mindre än 2019. Musten ligger nu på tank och processas. Slutprodukterna planeras till Torrt och halvtorrt solarisvin, solarisvin med ekkaraktär, rosé och mousserande.

TACK alla ni som under året hjälpt till i vingården, en ovärderlig hjälp och sällskap.

17/10: Den 17 oktober skördas resternade solarisdruvor o cabernet cortis. Avstjälkaren är nu lagad. Idag var det solsken och processen gick betydligt snabbare. Lunchen kunde vi inta i solskenet utomhus. Också dessa druvor fick Macerera över natten.

.

10/10: Den 10 oktober skördade vi solaris i ruskväder. Sockerhalten hade stigit sedan veckan tidigare. Den elektriska avstjälkaren strejkade så flinka händer fick sköta processen manuellt. Inga sura miner men mycket prat. Druvorna Macererades över natten och pressades nästa dag. Ska bli spännande att se om den mer skonsamma processen ger ett annorlunda vin.

..


29/9: Skördedags! Den 29e september skördades solarisdruvor som ska ge ett mousserande vin om ett par år.

..


23/9: Alla rader har fått nät som skyddar mot fåglar, getingar och labradoren Hampus. Med erfarenhet från 2018, att fåglar också smaskar på gröna druvor, har också dessa rader draperats med näten.



17/9: Kyliga nätter, varma dagar med morgondagg ger goda förutsättningar för ett aromatiskt vin.
Peppar ligger o lapar sol.



6/9: Det ser lovande ut i vingården. Allt är uppbundet och blad idruvzonen har gallrats för att släppa in mer ljus och få en bättregenomluftning.Druvorna mognar successivt. Klasarna ser fina ut och CabernetCortis har börjat ändra färg.

.


1/7: Prova gärna våra viner på The Swedish Wine Center Bar i Malmö (https://swedishwinecenter.se/). Idag levererar vi våra viner bl. a ”Linnea” som lanseras på systembolaget den 1 september. Vinerna tas emot av Jeanette Bohman.



28/6: Äntligen syns de första blommorna på Solaris druvorna. Trots den kalla våren är blomningen bara 1 vecka senare än 2019. Teoretiskt bör skörden kunna inträffa i mitten på oktober, dvs ca 100 dagar efter blomning.



26/6: Merlot resor (https://merlotresor.se/) , som arrangera cykelresor i Frankrikes och Spaniens vinområden har i år utvidgat resorna till Kullabygden och Bjärehalvön. Här görs ett stopp på Södåkra vingård.
För många blev det första besöket på en svensk vingård med provsmakning av svenska viner.

.


16/6: Besökare på vingården är ett trevligt och stimulerande avbrott i arbetet. Vi hade besök av ett glatt kamratgäng som firade en 50-årsdag.


8/6: Efter en seg start för plantorna i maj har dom bråttom att hinna ikapp. Tillväxten på skotten är flera cm per dag. Alla de många blomknopparna innebär att det helt säkert blir en grönskörd i år. Flinka händer behövs nu i vingården. Jag får hjälp av Marie med att ansa och räta ut skott. Ingen blomning än men vi står redo för att behandla med cumulus.

..


16/5: Det är en seg start på våren. Stockarna ligger i startläge och knopparna är fortfarande små. Temperaturen har varit när noll en del nätter men knopparna verkar inte tagit skada.
Veckan som kommer börjar vi plocka bort alla överskottsknoppar.

8/3: Nästan alla stockar "grovklippta" , dvs alla fjolårsskott utom 2 klipps bort. Ett av dessa fjolårsskott böjs sen ned för att bilda detta års nya bas för alla skott uppåt. Skulle detta skott brytas av vid nedböjningen, används det andra skottet i stället. Det överblivna fjolärsskottet klipps bort, så att sen bara ett skott finns kvar för att utgöra årets stam.

4/3: En rad till grovklippt.

1/3: Bara 200 m rader av vinstockar kvar att grovklippa nu. Det blåser ibland kallt i vinden.

27/2: Stor vin och gastronomikväll i Höganäs på Tivolihuset. Södåkra Vingård deltog tillsammans med Arilds Vingård och Kullabergs Vingård. Mikael Mölstad och Karsten Thurfjell höll aftonens galanta dragning om vin och gastronomi.

25/2: Nu har vi fyllt första lagret med flaskor av Caprice, Barcarolle och Rosanna. Men än återstår 60 % av tankarna att tappa.
Allt arbete har gått smidigt med 2 st operatörer, god logistik och bra uträknat flöde i lokalen.
På torsdag är vi på månadens första presentation av våra viner, med Höganäs 2 andra vingårdar och storheter som Mikael Mölstad och Karsten Thurfjell.

20/2: Varit på Skivarps Gästis och presenterat våra viner tänkta för lansering på Swedish Wine Center, både i Skivarp och kommande vinbaren i Malmö.
Vi fick en välkomnande och trevlig upplevelse. Om allt går som det ska, öppnar vinbaren under första halvåret.

7/2: Vi tvättar, torkar och fyller 200 - 250 flaskor åt gången. Blir ungefär en tank som töms då.
Allt sterilfiltreras och korkas omgående.
Vår nya korkautomat ( eg "halvautomat) fungerear fint och relativt tyst. Kompressorn står ute i ladan och hörs knappt.

En korkningscykel med automaten tar ca 7 - 8 sekunder. Inga trötta armar eller ryggar.

2/2: Vi klipper i 3 steg - som vi lärt oss i Moseldalen, för att det är enkelt och effektivt.
Hitintills gjort "1:a" klippet på 1,5 rader. Nedböjning och "finklipp" av dessa stockar återstår.

24/1: I går kom vår nya korkmaskin, som drivs med tryckluft.
Kompressorn står i ladan och levererar luften med en slang in till vineriet. Inget oljud!.
Det underlättar för armarna att bara behöva flytta flaskorna i sidled.
Efter lite inställningar fungerar enheten bra.

21/1: Vi har bestämt lanseringsplanen för våra viner - alla utom ett kommer i maj 2020.
Vår nya korkautomat kom idag. Den ska vi ställa upp och prova nästa vecka.

13/1: Tankarna för mousserande vin har tömts på sitt innehåll och satts på flaskor för 2:a-jäsningen.
Nu ska dom börja jäsa igen och lagras på sin fällning. Det behövs lite muskelkraft för de olika momenten.

En flaska har försetts med tryckmätare för att kontrollera trycket och jäsningsförloppet.

8/1: Vi har beställt 2500 nya flaskor av olika modeller för olika viner. Första pallen kommer nästa vecka.
Då måste våra nuvarande 2 pallar flyttas om inne i ladan för att vi sk få plats - tungt arbete.

7/1 , 2020 : Nu återstår bara vår fina mousserande "Amousse -2017" på Systembolaget. Övriga viner från Södåkra Vingård är slutsålda.
Det är både trevligt för oss och svenskt vin, men tråkigt för de som inte kan få, att vi säljer bra på Systembolaget.
Vi ökar produktionen till Systembolaget ännu mer under 2020. Vinsläpp beräknat till maj månad 2020.

. 2019.


20/12: Igår satt vi ner igen och smakade av alla tankarna.
Det har tagit ett par veckor längre i år för vinet att mogna till sej - dvs att aromer och smak börjar komma fram som vi önskar och som de skall vara.
Men nu är alla tankar på rätt spår, med en hel del variationer av syra förstås, men det är helt OK.
Vi använder inga "kemiska tillsatser" för att snabbt få till ett vin, och då det sker på "naturlig väg", tar det lite längre tid.

21/12:

Provning av 7 olika viner med olka syra. Från 7,5 gram/liter till ca 5,5 garm/liter.

18/12: Assemblage närmar sej. Vi har 6-7 tankar med vitt torrt vin. i dagarna gör vi tester på smak och kropp, för att hitta bästa blandningar att gifta ihop till ett perfekt torrt vitvin.

10/12: Vinden viner och vi har haft nattfrost ibland. Normal temperatur har varit 6 - 7 +grader .
Emellertid har vi fått mycket regn, så markerna är lite mjuka.
Vi har kylt tankarna för köldstabilisering ett tag nu. Senare i veckan ska vi tappa om igen för att bli av med utfällda vinkristaller.

27/11: Varje vecka (ibland mer), testar vi alla tankar på svavel och pH.
Sen protokollförs även färg, arom och smak, för att följa tankarnas ( och vinernas ) utveckling.
Vi har fått upp rutinen nu med 12 tankar. Det tar lite mer än en timme om inget tillstöter som behöver mer uppmärksamhet.
För att bara vara ca 2 månader gamla, är arom och smak utmärkta nu.

20/11:
..................... ...
- Måste suga på medaljerna lite till . .
Våra tidigare GULD-viner Caprice och Rosanna, är detta år lika bra som tidigare, så dom lämnade vi inte in i år . . .

11/11: Första frosten har slagit till och stockarna har tappat bladen och gått in i vintersömn.
Druvorna har växt fint i år och vi har för c:a en månad sen skördat alla druvor och nu pågår vintillverkningen.
Har idag kämpat 2 timmar i blåsten och kylan med att ersätta brutna ändstolpar i trä. Den ena ser bra ut nu, men den andra behöver göras om då stolpen stötte på sten.

9/11: 2 Nya medaljer till våra viner !
I höstens uttagningar för internationelle vinpriser, har Södåkra Vingård tilldelats 2 nya medaljer.

..................... ...
Amoussé 2017, mousserande rosévin, har fått en silvermedalj vid pristävlinen International PIWI Wine Award 2019.
Caprice Chêne 2018, ekat torrt vitvin, har även tilldelats silvermedalj vid International PIWI Wine Award 2019.

31/10: Igårkväll satt vi med 10 tankprover framför oss i köket och testade arom och smak i slutet på fermentationen eller strax därefter.
Allt protokollförs och vi behöver detta när det är dags att blanda tankarna och få fram de bästa vinerna.
Vi har dragit om de flesta tankarna igår. Battonage på alla. På med locken igen och CO2 ovanför vinytan.
.

27/10: Alla tankar jäser fint. Någon har vi redan tappat om. Smak och arom lovar gott redan nu.
Vi försöker hålla 14 gr C i vineriet, men det var svårt med så många tankar i jäsning samtidigt.
En luftavfuktare finns installerad nu, så allt blir torrt och fint snabbt efter dagens arbete.
En del nya stockar är beställda, för dem som inte klarat den senaste säsongen och för inplantering på lediga platser. Totalt 50 st.

6/10: Druvorna har växt fint i år och vi har just skördat alla druvor . Cabernet Cortis gav ca 250 kg druvor.
Så totalt har vi fårr in lite mer än 2 ton druvor ,
Första frosten har slagit till och stockarna håller på att tappa bladen och gå in i vintersömn.
.
Frost på kvarvarande Chardonnay druvor. . . . . . . . . . . . . . . Frost på ung Solarisstock.

29/9: Nu har vi dem goda vänners hjälp skördat alla gröna druvor.
I lördags fick vi in 1431 kg druvor och tillammans med tidigare provskördqr blir det totalt ca 1700 kg. I tankarna ligger nu nästan precis 1000 liter must och påbörjar sin jäsning.
Blå druvor sitter kvar ett tag till.
Vädret var i lördags nära idealiskt, med regn bara på morgonen och på kvällen och däremellan solsken .
Vi har haft stor hjälp av den nya 180 liters pressen, som tar mellen 250 och 300 liter druvmassa innan den blir full. De nya 500-liters kärlen för maceration, visade sig också oumbärliga för processflödet.

24/9: Skörden blir nu i slutet på september. Vi har redan testskördat 150 kg druvor för att se att all utrustning fungerar. Just nu är Solaris på ca 85 Oe med en syra på ca 9 g/liter . Vi tror vi skördar ca 1600 kg gröna druvor i år. Fina klasar med nästan inga angrepp.
Blå druvor senare i oktober, då en kall maj och en sen blommning har lett till sen skörd.
Vädrets makter rår vi inte på, när vi bestämde skördedatum var det i en period av torrrt väder. Nu har man ändrat prognoserna till lätt regn.
Med handplockning av druvor och att undvika vatten i uppsamlingskärlen, räknar vi med att klara skörden i alla fall. Då vi även haft en längre period av uppehåll veckan (-orna) före skörd, räknar vi med ett minimalt upptag av extra vätska i druvorna.

14/9: Hälften av all utrustning sanerad nu inför skörden. Den nya större pressen är på plats. Druvorna är inpackade i fågelnät och hänger fina i raderna. Getingfällorna börjar bli fulla nu och behöver fyllas på med mer vätska. Den enda som äter druvor är hunden, så den får inte längre löpa fritt i odlingen. Förra årets nysatta plantor har tagit sej lite bättre nu på sensommaren - efter gödsling och mer vatten i marken. Doim har också fått järncitrat för att förbättra metabolismen och det ser bra ut för året. Vi får några enstaka klasar på Monarch och Muscaris, som vi senare ska provsmaka.

2/9 : Vi avslutar årets besökssäsong för att kunna hinna med vinskörden och all logistik kring den.
Någon gång i november tror vi att arbetet minskar igen.

26/8: Rivit blad på östra sidan av vinstockarna på nästan alla rader. Fåglarna sitter och väntar på att druvorna ska bli mogna (eller sötare) så vi har börjat sätta upp näten nu. Snart halva vingården klar.
Vi jobber ca 10 tim om dygnet i 35 grader vsol och värme - lite påfrestande.
Nysatta området växer fortfarande för långsamt, kanske behövs mer gödsel (bladgödsel) eller mer vatten. Men allt verkar ta tid. Dom har fått en lätt dos av Fe-citrat för att förbättra metabolismen.
De Cab. Cortis som sattes för ca 4 år sen har plötsligt tagit sej rejält och kommer att ge frukt nästa säsong.
Solaris ligger nu mellan 50 och 55 Oe, vilket bör betyda skörd i slutet av september. Cabernet Cortis är med all sannolikhet inte klar då utan ca 2 veckor senare eller så.
Vi har haft många grupper på besök och provsmakning av våra viner.


20/8: Klippning och uppbindning igen, som vanligt. Gröna druvor börjar få en viss sötma nu och blå druvor börjar skifta i blått.
Nysatta stockarna har fått 2 tim ogräsrensning - hoppas det påverkar tillväxte något.

12/8: Vindemonstrationen 2:a dagen, den 9/8 i Helsingborg, blev heltlyckad med massor av besökare. Allt vårt vin tog slut.
Vingården står vackrare än någonsin nu. Alla nysatta stockar har långsamt gått in i tillväxtfasen igen, efter att regnandet har kommit i gång.
Solaris har på flera ställen gått i verasion.

19/7: Vi har deltagit i forum för vinprovningar med flera svenska vingårdar på Parapeten i Helsingborg. Mycket lyckat arrangemang. Totalt serverades flera hundra vinportioner och alla deltagande vingårdar hade ständig kö framför sitt presentationsbord.
Den gångna veckan har varit intensiv med mångar besökare och sittningar i Bodegan.

8/7: Ny hektisk dag med trevliga vinprovningar och trevliga besökare. 40 mm nederbörd kom i natt och det var bra för markerna.

4/7: Efter en lång torka kommer äntligen lite regn. Men nysatta plantor behöver få mer vatten i alla fall. Äldre stockar växer vilt och yvigt. Just nu hinner vi inte strama upp alla skott som drar iväg.
Trevligt med alla internationella besökar som har hört talas om svenskt vin och vill besöka och provsmaka.
Våra 4 olika produkter på Systembolaget säljer bra och vi får fler order denna veckan.

24/6: Denna vecka har vi besök av vinkunniga företrädare från Danmark, Tyskland (Rheinhessen), och Italiens Sommellierförbund. Svenskt vin är på tapeten och alla vill skaffa sej kunskap, då det uppenbarligen är utmärkt och fått många internationella erkännanden.

22/6: Första blommorna på Solaris , har visat sej.
Fler och fler av de "förmodat döda nyplanterade stockarna" har fått nya skott. Således är : 100% av Monarch i växt, 98% av Muscaris i tillväxt och ca 95% av nysatta Solaris i tillväxt.
Tillväxten i hela vingården är kraftig och vi har några heldagar framför oss med rensning och uppbindning.

13/6: Regn på natten. Solsken på dagen och mer än 20 grader varmt. Perfekta förhållanden att odla vin i. Skotten växer ett par cm om dagen nu.
Vinerna säljer bra på Systembolaget. Vi har fått slagit stopp i leveranserna, för att vi inte ska bli utan vin årgång 2018. Ännu har vi ett par vinevent kvar, där vi ska demonstrera vårt vin.
Vinutställning för NV Skånes viner på H55 - "Parapeten", blir det: 19:e juli och den 9:e augusti. Flera vingårdar är med. Mer info snart.

10/6: Vi har blivit placerade bland Sveriges trevligaste vingårdar att besöka, i Svenska Dagbladet, av Mikael Mölstad. Vi är djupt hedrade.
Nu är bara 5% av nysatta vinstockarna kvar att sätta skott igen efter intorkning av vårfrosten i början av maj. De övriga växer på fint.
En del stockar med skadade 1:a- och 2:a-knoppen, har fått fram skott med 3:e-knoppen, fast då utan fruktämnen på skottet. Men bladen bidrar till växtens metaboilism och hjälper till att det blir bättre druvor på de andera skotten.

2/6: Strålande respons på Vinpremiärenden 30:e maj. Tjockt med folk som ville provsmaka.
Har lagt på 0,4% svavel och 1,0% kalium på bladen för tillväxt och skydd av knoppar.
Det som varit fruset i början på maj, tar sej långsamt mer och mer. Så ock med förra årets nyplanterat.

28/5: Vi och de andra vingårdarna i närheten har gemensam vinpremiär på Arilds Vingård , den 30 maj.


25/5: Denna vecka har vi haft 2 trevliga och vetgiriga grupper på besök. Flera olika viner föll varje grupp i smaken.

Vädret har varit klart och vackert, kanske lite svalt.
Frostskadade knoppvar växer, men lite långsammare just nu. Delar av skörden kommer nog att försenas 2 veckor.
Förra årets nysatta plantor börjar vakna till liv igen och spira med nya skott.
En del får börja om nere vid ympen. Men bara dom växer på, är det bra.

23/5: Vinpremiär på Arilds Vingård den 30:e maj för södåkra Vingård och traktens andra vingårdar. Välkomna att smaka våra viner.
Frostskadorna tog en del skott i södra planteringen, men tillväxten har börjat igen, fast 2 veckor sent. Vi gissar att årets skörd blir normal.


13/5: Våra viner har fått fin respons i efterfrågan på Systembolaget - något som vi tycker är trevligt. Bäst går det från centrallagret i Örebro. Ett Systembolag har redan beställt mer vin än det vi levererade för en månad sen.
Tyvärr har vi fått en del frostskador efter de senaste 2 nätterna när temperaturen sjönk under noll i kanske en timme per natt. Vi avvaktar och ser.

10/5: Knopparna växer snabbt nu sen vi fått lite av vårvärmen.

8/5: Kalla vinden minskade lite idag. Igår några skurar med lätt hagel. Inga skott skadade av kyla eller frost än.
Vi håller på att ta bort 2:a knoppen på de stockar där den vill fram.
Av förra årets nysatta plantor har upp till 10% inte klarat sej under vintern, troligen pga dålig invintring och dålig tillväxt förra sommaren.
Muscaris är till 95% OK. Monarch verkar vara 95% OK också. Solaris dock bara till lite över 80% OK, kanske dom tar sej bättre vad det lider. Övriga vinstockar trivs bra. De med kordonbindning är oftast lite senare än de med guyotbindning.

2/5: Idag var det första dagen för 4 av våra nya viner på Systembolaget. Finns lokalt Höganäs och i Ängelholm samt Caprice-18, för hela Sverige att köpa från vilket Systembolag som helst från centrallagret.
Ca 1/3 av vinstockarna har nu knoppats med upp till 2 cm nya skott. Hoppas att vi slipper den förutspådda nattfrosten här ute vid kusten i natt.
Vingården står fin och ansad och väntar på fler besökare och på blomningen om en 6 veckor. Det har regnat lite sista veckan, så vi är helt nöjda nu.

16/4: Det knoppas friskt i vingården. Inte minst bland yngre stockar som verkar vara 2-3 veckor tidigare än äldre. Förra årets nyplanteringar verkar också ta fart, i alla fall de 60 - 80 % som överlevt den torra och heta sommaren. Vi har börjat leverera till Systembolaget.

8/4: Allt klart med markarbeten, klippning och bindning i vingården sedan i lördags. Ser mycket prydligt ut nu.
I vineriet har vi etiketterat flaskor och packat i lådor de senaste dagarna, ett arbete som kräver noggrannhet och försiktighet. Det går åt mycket laserfärg och inköpta etiketter både på framsida och baksida.
Den första ordern beräknas komma inom ett par dagar och innefatta upp till ett hundratal flaskor, så en viss beredskap krävs.


4/4: Gödslat klart. Hälften av raderna ogräsfrästa längs vinstockarna nu. I vineriet är vårt ekade Caprice Chêne nu tappat på flaska och korkat - återstår etiketter och topphättan. Vi stuvar om flasklagret lite i väntan på första leveranserna till Systembolaget, om ca en vecka. Vårt mousserande vita vin ligger fortfarande på tank och väntar på att vi ska starta 2:a jäsningen, "flaskjäsningen". Vi jobber numera utimhus utan ytterkläder i värman.

1/4: Alla rader i vingården klippta och nerbundna. Gödsling pågår.
Traktorn genomgången och likaså slaghacken. Alla avklippta grenar o skott sönderdelade av slaghacken.
Första frostnatten igår natt. Kommer en till frostnatt inatt. Persikoträdets blommor klarade första frostnatten. Får se hur det går med blommande plommon och persikor i natt.
I morgon är det nog dags att börja med radfräsen intill stockarna, innan jorden blir för torr.
Vi behöver börja tappa ur tanken med lätt ekat Caprice, för att buteljera i det just diskade flaskorna. Det tar ett tag att sätta upp filter och slangar.

24/3: Knopparna sväller och stockarna har börja få sav i sej. Det går fint att böja ner skotten. Lite mer än två rader klara. 23/3: Vi har hållit kurs idag om att bli kommersiell odlare och tillverkare, tillsammans med Anders o Brita på Frillestads. Jobbigt men trevligt att förmedla sina kunskaper till nya vinodlare.
Hann bara binda ner ca en halv rad i går - måste vara ut längra om dagarna. Ser ut som vi kommer att ha ca 1200 producerande stockar till sommaren.
17/3: Idag hade vi +8 gr som beäst och solsken. Blåser en del idag, man får hålla i dörrarna. Bara en ½ rad kvar nu att grovklippa, sen vidtar nedböjningen av kvarvarande skott. Marken har blivit mjuk och blöt av allt regnandet.

15/3: Våren går långsamt, fastän plusgrader hela tiden. Krokusen står fint i gräsmattan sen 2 veckor tillbaka. Knappr 2 rader kvar att grovklippa före nerböjningen av sista skottet.

2/3: Ett lite bakslag i naturen med frost i natt, trots att krokusen står vacker i gräsmattan.
Vi klipper sista Solarisraden nu i helgen.
I dag har vi årets första besök med en buss med 30 medlemmar från Svensk Lantmat.

27/2: Varmt och vackert för årstiden ute.
Stockarna har inte börjat sava än, så dom är ömtåliga och går lätt av när skotten böjs ner.
3,5 rader kvar att klippa.
En hel del av de nysatta stockarna verkar inte ha klarat sej genom vintern. Troligen var torkan ihop med värmen inte ideala förutsättningar för nyplantering, även om dom vattnats.

24/2: Tappat 250 flaskor Caprice idag - smakar bättre än någonsin !

2 rader till grovklippta av 4-åringarna. Dom är lite för små för att binda upp i guyot-bindning, så det får bli kordon ett år till. Flertalet av dem kommer att bära gott om klasar kommande sommar.

23/2: C:a 150 fl rosévin tappat idag. Nyahyllor i vinlagret uppsatta. 3 rader vinstockar grovklippta.
Krokus och snödroppar lyser fint i gräsmattan.

19/2: 5 rader grovklippta.
I söndags tappade vi nära 300 flaskor vitt torrt, vitt halvtorrt och rosévin. Allt med utmärkt arom och smak.
Av detta är s.k. provflaskor inskickade till Systembolaget, tillsammans med mousserande rosé, för deras tester och provsmak.

16/2: Grovklippt 2 rader Solaris. Varmvattenberedaren i vineriet fungerar nu.
Första satsen på 250 flaskor diskade, desinficerade och torkade. Filter och slangar och pump på väg att desinficeras.
Troligen tappar vi först en tank vitt torrt vin och därefter halvtorrt vin, så länge de diskade flaskorna räcker.
Före månadens slut ska "utfallsprover" levereras till systembolagets egen test av viner. Att vi har en provningsanstalts protokoll på innehållet räcker inte.

11/2: Vi klipper vinstockar. Efter några års övning, är det ett behagligt och avspännande arbete.
Idag var det solsken hela dagen men bara 4 gr varmt = lite kallt om händerna.

7/2: Nya hyllor i lagret till Vineriet. Första satsen flaskor att tvätta och fylla är intagna. Protokollen på några av spektroskopanalyserna på vinerna har ankommit och det ser bra ut. Nya varmvattenberedaren uppsatt och snart inkopplad. 2018 års mousserande rosévin är uppe i trycket 4 kg/cm2 nu - dags att lägga flaskorna ner för längre lagring. Temperaturen nu 5-6 grader ute, så det fungerar att gå ut och börja klippa vinet.

4/2: Vinet vilar i tankarna. Vi klipper stockarna.

23/1: Vi har fått hem alla analyserna på våra viner i tankarna, och alla är bra och som vi planerat.
Ett av vinerna hade lite hög alkoholhalt, men det kan man inte hjälpa.
Dags att börja föbereda 2018 år försäljning och 2019 års mässor och evenemang.

18/1: Nästa omgång mousserande satt på flaska och har börja jäsa. Redan 3 kg i flaskorna.

8/1: Den vackra etiketten är ritad av Designern Anna Ramsey på Kullalamm.
Kommer till försommaren ! Utsökt mousserande rosévin enligt Champagnemetoden.

7/1: Basvin 1 har fått rätt temperatur för andra jäsningen i flaska.

2/1: Tappat om och filtrerat basvinet för kommande mousserande rosé. Startat förberedelserna för 2:a jäsning och flasktvätt.
Lite blåst, men ingen storm ute. Katterna håller sej dock inne i ladan där dom har värme.

1/1: Solsken och vackert "vårväder" i vinlandet. Vi har oftast haft ca +6 på dagarna och ca +2 grader om nätterna dock med enstaka frostnätter och frostdagar. - Dvs typiskt Skåneväder med mer eller mindre blåst i veckorna. Men det kan fortfarande bli lite vinter någon vecka ända fran till början av mars.
Vi har smakat av vår egen mousserande rosé, och den är utmärkt med bra tryck och supersmå bubblor som bubblar länge! Kan inte bli bättre. Just nu planerar vi för att få den i marknad till sommaren, men ännu kan mycket hända med alla ändringar som Systembolaget infört. Om man gör något minsta fel i provleveranserna förskjuts allt en månad framåt i taget . .

2018.

18/12: Alla flaskor degorgerade och korkade! Hurra. Allt gick bra även denna gång.

10/12: Vi har köpt en till pall med flaskor igen. Den ska in i ladan, så vi har grävt ur infarten till dubbellportarna och lagt grus för att lättare få in 1000 kg flaskor där. Gröna flaskor till vitt vin.
Alla mousserande flaskor står nu rakt oppochner och väntar på degorgeringsmomentet.

5/12: I morgon är alla flaskor med mousserande färdigvända.
Då återstår degorgering återfyllning och korkning - och förstås vår nya fina etikett till flaskorna !
Övriga tankar är avsmakade, mätta igen och ca hälften av dem justerade något. Allt bra även denna gången.

23/11: Temperaturen går stadigt sakta ner mot 0 grader. Alla vinstockar har vintrat in och fått mörkt bruna stammar.
Gräset i vingården behöver klippas en gång till, då det fortsätter att växa. Då jorden är mjuk och fin kan vi slå ner någon stödstolpe till där det fattas i raderna på nysatta området.

20/11: Köldstabilisering pågår i vineriet.
Vi sänker temperaturen till under +5gr C för att fälla ut vinkristaller och därefter omdragning av tankarna.
Vårt mousserande rosévin har börjat sin resa mot att få allt jäst och avlagringar nere i flaskhalsen.
En vridning om dagen enligt schemat för trad. champagne .

10/11: Arbete stor del av dagen med tankar och vin. Justering av svavel och mätning av parametrar. Provsmakning och protokollföring. Det känns skönt att alla vinerna är på rätt väg. Inga fel i arom och smak just nu. Tvärtom känns flera tankar lovande redan nu. Skönt.
Vi har satt upp vårt mousserande vin i stället idag, för att invänta vridningar och flaskornas lutning. Vår provflaska med tryckmätare ser bra ut.

4/11: Vi har fått 2 nya medaljer från "International PIWI Wine Award 2018" .
Guld för "Rosanna 2017" och Silver för "Caprice 2017".
Vi är glada att även vårt rosévin, gjort på den blå druvan Cabernet Cortis, uppskattas till en guldmedalj. "Solaris 2017" , vårt vita torra vin, har blivit utmärkt nu i flera år och vi gläds åt silvermedalj.
.. . . . . . .
Bladen gulnar långsamt i vingården och årets första markfrost kom idag - men bara på marken. 1 m upp kan man räkna med +2 grader ca.

25/10: Mätt och justerat tankarna till rätt doft och smak ( och alla värden ).
Vi har sänt in vin till en internationell tävling med Caprice 2017 (vitt torrt vin) och en Rosanna 2017 (rosévin) och vi väntar med spänning på resultatet som meddelas i början av november.
Vi har occkså sänt 4 flaskor till en Stockholmsbaserad studie, där det går ut på att bedömma hur bra svenskt vin är. Dom fick våra 2 "guldviner" och därtill Rosanna 2016 och Caprice Chêne 2016, ekat vitt torrt vin. Alla med utsökt smak och arom.
Resultat av denna smakning kommer i andra halvan av november

20/10: Alla tankar har jäst färdigt nu. De flesta omdragna (omtappade) därtill. Smak och arom under utveckling ocg på rätt väg.
Årets sista besökare gästade oss i slutet av september, och vi var alla nöjda och glada.
Vi har sänt in ett par vinprover från 2017 års vin, för att få lite nationelle och internationella bedömningar på smak och arom. - Förra året gick det ju bra.
Vi har haft några inspktioner här, bl a livsmedelsverket. Allt har gått bra och inga anmärkningar.
Första veckan i oktober skördade vi (det som var kvar efter alla fågelangrepp) testraden av Chardonnay, och fick ett par kilo. Kvar efter jäsning och omtappning står nu en flaska (75cl) och mognar. Ska låta den stå till våren innan vi smakar av. Blir det fler sådana här somrar ska det gå att odla Chardonnay i SydSverige.

Kampen mellan vindruvorna och Björktrastarna - dom tog 400 kg, trots uppsatta nät !.

24/9: Vi har 7 tankar med lite olika vinstilar under jäsning.
Denna vecka tar vi emot de sista besökarna före den kallare säsongen. Nästa år öppnar vi i maj 2019 igen,

17/9: Pressning av sist skördade druvor, efter masseration över natten.
16/9: Skörd till övriga viner.
9/9: Skörd till mousserande viner.

8/9: Fågelattackerna avlöser varandra fortfarande en gång i kvarten . Näten hindrar inte björktrastarna att ta sej in mellan näten för att stjäla druvor, bara fördröjer lite och minskar intensiteten i attacken. Det räcker uppenbarligen med 30 mm glipa för att en björktrast ska kunna ta sej in mellan nötet.
I måndags äkte jag till Danmark, Fyn; för att köpa 1000 m nät till, för att nästran alla rader och druvor ska bli skyddade. Mycket bättre efter uppsättning av de nya nätet, men inte helt bra.
De nysatta plantorna börjar långsamt få lite nya blad igen, kanske är det tillräckligt liv i dem för att de ska klara vintern.

1/9: Nästan 100 mm regn i förra veckan.

I denna veckan har vi ett större angrepp av starar. Dom kommer i flockar på 100 - 1000 st och slår sej ner och kalasar på de gröna druvorna. Under alla år vi haft vinodling har aldrig några fåglar ätit av de gröna druvorna. så dessa har varit utan nät ! Vi stiger upp kl 5 och passar odlingen tills kl 19 då angreppen upphör. För att få några druvor kvar, har vi börjat skörda druvorna till de mousserande vinerna och de nät som finns på dessa rader läggs över till tidigare oskyddade rader med gröna druvor. Något tröttsamt, men fungerar ganska bra.

Dagens besök var en buss med munskänkar från Malmöregionen. Mycket trevligt ovh inspirerande. Carina Gavelin ledde resan. Förutom våra två guldviner uppskattades vårt ekade Solarisvin Caprice Chene.


24/8: Det regnar var och var annan dag nu. Alla stockar har fått så mycket vatten som de kan behöva. I kväll kom det en hagelskur - få se i morgon vad för skada den gjort. Nyplanteringarna är fortfarande inte uppe som dom ska ett normalt år. Hoppas dom kan vintra in och komma igen nästa år med bättre tillväxt (och inte dö under de svalare månaderna som kommer snart). Treåringarna har även de stannat upp i växten i år. 5-åringarna och äldre är emellertid finfina just nu.
Vårt huvudbry just nu är att få rätt socker och syravärden till den inbokade skördedagen. Kanskke måste vi ta en del gröna druvor till mousserande vin lite tidigare.
I slutet av vecka har vi två större grupper som besöker oss - lite förberedelser alltså.

17/8: Nu har vi bokat in vinplockarna till 15 september. Några druvor har förmodligen plockats redan innan, men merparten hoppas vi ska vara kvar till lördagen.
I slutet av augusti och i september har vi ett par större grupper som kommer och besöker oss, däribland munskänkar från regionen.
Vi sätter upp fågelnäten för de blå druvorna nu i helgen.
Vi har börjat få getingar i de nyuppsatta getingfällorna, hoppas det är ett mindre angrepp.
Årets skörd ser just nu ut att bli bra och riklig och med god kvalitet.

11/8: Kommit en del regn nu. Passar bra till den just utlagda hönsgödseln, som redan börjar sippra ner i marken. Alla nysatta stockar är uppbundna och rensade från alla oönskade sidoskott. Just nu ser det ut att vara 10-15 st som inte klarat sej i torkan.
Det kom en kort hagelskur idag på eftermiddagen - vi ska ut och inspektera i morgon om alla druvor klarat sej.

30/7: Vattnat igenom äldre bestådet en gång till i år. Vissa plantor börjar lida av vattenbrist. En dos kalium på bladen för att minska bristem här och där.
Ett trevligt besök från Stockholm och Skåne hade vi i helgen. Alla våra viner, så när som det mousserande, provades igenom med strålande resultat.
Kvalitén på druvorna är rätt bra just nu, förutom att en del klasar är med mindre bär pga torkan.
Vi har fått hem de nya tankarna, för att kunna skörda allt vin om det blir lite regn så småningom.

23/7: De nyplanterade vinerna tar sej långsamt uppåt efter lätt vattendosering en gång i veckan.
Större delen av vingården visar kraftig växt och har ansats ett par gånger på bredden och höjden.
Nästa vecka börjar vi testmäta sockerhalten i druvorna, men någon verasion har vi inte haft än. Lätt Kaliumbrist har synts här och där, men korrigerats med bladgödsling.

18/7: Gjort slut på den andra brunnen. 7 mm regn på 3 veckor nu. Nysatta stockar börjar torka ut. De får vatten 1 gång per vecka, hoppas dom klarar sej. Två-åriga stockar har också slutat växa nu.
Vi klipper bort alla klasar på svaga plantor för att underlätta överlevnad. Äldra vinstockar, med rötterna i grundvattnet, växer fint.

30/6: Flyttat över slangar och pump till nästa gårdsbrunn. Finns säkert 15m3 till, att vattna med där.

28/6: Vattnat 2 timmar igen - nu är gårdsbrunnen torr, 7 m ner. All blommning är över nu.
Fortfarande extremt god tillväxt bland de äldre stockarna som tar sitt vatten längre ner i marken.
Dags att ge kalium till de yngre stockarna och bittersalt till de blå stockarna. Och sen förstås lite svavel igen.

24/6: Det växer fint nu, fast lite torrt, trots 13mm extra regn. All blomning överstånden och fruktämnena börjar bli som knappnålshuvuden. Senaste dagarnas arbete har varit uppbindning och lite lindragning.

21/6: Inget mer regn, har börjat vattna igen (ur egen brunn). Många nysatta stockar har redan växt ur(/över) sina plantskydd.
Vingårdsarbetet under veckan (och nästa) går ut på att rensa bort skott som går åt fel håll resp att räta upp andra skott.
Vi har presenterat vår vin för projektgruppen "Smaka på Skåne" , som är en del av projektet "Matlandet Sverige". Vårt vin blev väl mottaget.
Blomningen börjar långsamt avta på Solaris och har nått kulmen på Cabernet Cortis. Så vi kan snart planera att lägga på en ny aerosoldimma av svaveldisulfit på stockarna, 0,4% denna gång.

18/6: Så kom äntligen regnet, fast bara 7 mm. Fin blommning överallt. Tidigare i veckan fick allt nytt vatten igen.

13/6: Efter en vecka i Moseldalen, med avsmak på Riesling och andra viner, finner vi att de också ligger 3-4 veckor tidigt i vinsäsongen.
Systembolagets utvärdering av svenskt vinsläpp i Juni är klar, och BK-wine redovisar vårt
vita torra "Solaris 2017" på 14,0 poäng. Strålande! Inget svenskt vin på högre poäng än vår Solaris.
Här hemma blommar Solaris för fullt och Cab Cortis har påbörjat sin blommning.
Vi har vattnat nyplanterat igen och binder upp skott och plockat tjuvskott.
Den först satta raden har redan fått en planta att växa ut ur plantskyddet !
Inget regn än i sikte. Vi får fortsätta att vattna (från egen brunn).

3/6: Första blomman på Solaris - 1 månad tidigare än normalt!
Vilket föranleder en snabb utryckning med lätt svavling ( 0,3% ) i vingården.
Trevligt vingårdsbesök idag igen.

29/5: Vi har vattnat igenom nysatta stockr 2 gånger nu och mer vatten behövs troligen om en vecks igen.
Skotten växer mycket kraftigt på övriga stockarna.
I veckan hade vi en buss med 50 personer på besök och provsmakning av viner.

21/5:

18/5: Nu är alla 275 nya vinstockar i jorden.
Det blir så småningom nära 300 st 75cl flaskor ytterligare till gårdens produktion.

15/5: 225 vinstockar i jorden. Det ser häftigt ut med det nya raderna.

13/5: Radstolpar till 3,5 rader satta i backen och 75 Solaris redan planterade första nya raden.
Efter ca 250 borrade hål i den delvis steniga jorden, har traktoborren blivit slö och orkar inte längre.
- Vi får köpa en ny spets igen. 26 grader i solen just nu.

6/5: Vi har mätt ut 2 rader och borrat 125 hål för vinstockar. 5 ändstolpar nedsatta.

4/5: Knopparna har börjat spricka ut.


2/5: Fredag 11maj, LÖR 12maj, SÖN 13maj, sätter vi vin på Södåkra Vingård.
Hinner vi inte med allt så fortsätter vi med att komplettera med stöd, linor och annat på Ons. 16maj, och Tors. 17 maj.
Har vi ytterligare vinstockar som inte kommit i backen, sätter vi dem på Söndagen den 20e maj.
Vill du vara med om detta är du välkommen att meddela oss på :
email : info@sodakravin.se
Vi börjar varje dag ned instruktioner kl 10 00.
Om det blir många anmälningar, kan alla inte beredas plats - meddela oss i tid!

Vinstockarna är hemma på gården nu, och ligger i kylrum i väntan på att sättas.
Vi har börjat borra hål för ändstolpar och därefter ska vi borra hål för vinstockarna.
Knopparna är redo att spricka ut vilket ögonblick som helst.


26/4: VI BÖRJAR SÄTTA NYA VINSTOCKAR I BÖRJAN AV MAJ, OCH HÅLLER PÅ NÅGRA VARDAGAR OCH SÖNDAGAR UNDER MAJ MÅNAD.
VILL DU VARA MED OM DETTA SPÄNNANDE OCH TRADITIONELLA HANDARBETE - SKRIV TILL OSS PÅ - info@sodakravin.se
- VI MEDDELAR STRAX VILKA TIDER SOM FINNS ATT KOMMA PÅ.
- OBS ALLA GROPAR GRÄVDA OCH TYNGRE JOBB REDAN UTLEJDA. NI GÖR DET ROLIGA !
* vi har just fått veta att vinstockarna inte kommer förrän första veckan i maj. Därefter ska vattensättas ett par dagar före plantering. Det indikerar första planteringsomgång vecka 19.

Ganska varmt om dagarna men svala nätter. Lagom med lätt regn för att hålla marken fuktig. Knopparna sväller och de första srpricker ut om någon dag.

22/4: Alla raderna uppfrästa intill 30cm från plantorna. Gödslat klart med naturgödsel överallt. Börjar rätta till trådar som skadats under förra säsongen.

21/4: Besök av 13 personer från ett närbeläget företag.
.
.............................................................................................Prydligt inför besök.

19/4: Nu startar besökssäsongen - lite tidigt kanske, men det är varmt soligt och vackert i vingården.
Alla större arrangemang med vin är inbokade nu. Många grupper, även större, har satt datum för sina besök.
Då 2017 blev ett svårt år med tanke på det mindre antalet flaskor som vi producerade, kan vi inte vara med och visa oss överallt 2018.
När Solaris blommade regnade det och blåste och var kallt, så bara 30 - 40 % av blommorna kunde befruktas. Så utfallet blev ca 35% mot ett "normalår" för de gröna druvorna. Men vi har kollegor som inte fick någon skörd alls - trist. Kvalitét och smak är däremot utmärkt.

Raden till vänster nerfräst till gödning.

14/4: Hela vingården klippt och fixerad i vackra guyotbindningar.
.
Idag satt vi i solegasset vid 20 grader och tog ner sista raden.
Nu ska vi fräsa ner klippet i marken så att det återgår som gödning och mylla.
Planeringen för planteringen av nya vinstockar i slutet av april och början till mitten av maj fortskrider.
Årets första vingårdsgäster är också på ingångnästa vecka, och då ska allt vara klart, funktionellt och hemtrevligt här.

9/4: 25% kvar att klippa och böja nu.
Har fått igång traktor och börjat slå gräset där vi ska sätta nytt.
Nu har vi också tappat rosévinet på flaska och offererat till Systembolaget i tillräcklig mängd. I år tar dom inte emot mindre mängder än 50 liter av en sort.
Många vinodlare har blivit refuserade på Systembolaget då de inte vill ha små leverantörer.

31/3: Räkning på vingårdsmaterlial, 12000:-, för 3 nya rader. Stödkäppar, lina, ändstolpar, ankare, bindningsmaterial, mm.
Totalt ca 40:- uppbindningskostnader per stock.
Tillkommer jord, sand, gödsel, service av maskiner och förtäring till arbetarna samt förstås vinstockar.
All krokusen lyser fint i gräsmattan nu.

29/3: Mera klippt.
Inventerat i vinlagret.
28/3: 3,0 på manometern för mousserande nu.
Grovklippt 1½ rad till i blåsten.
26/3: Trycket nu på 2,8 på mousserande rosé - utmärkt.
Grovklippt och startat med bindning idag. Har börjat testa dubbel gyout på de nyaste Solarisraderna,

24/3: Manometern nu på 2,2 - snart där det skall vara . .
23/3: Trycket nu uppe i 1,8kg/cm2 för det mousserande. Ännu en rad grovklippt.
22/3: Äntligen har vi fått fart på 2017 års mousserande rosé !.


20/3: Första raden grovklippt nu. Ingen snö i markerna längre. Tjälen, som kom i februari, är på väg bort igen.
Krokusen i gräsmattan börjar titta upp. - Den metrologiska våren är nära.

13/3: Barmark igen utan tjäle. Har startat med grovklippningen på rad 11.

8/3:
Lätt snö igen :..Sista snön ?............................. När snön smält, startar vi klippning i 2 steg - grovklippning samt senare "finklippning" och nerböjning.

6/3: Naturen har gjort ett uppehåll i vårens framfart, med temperaturer ned mot -9 grader. Men nu är det nära noll igen.

16/2: Naturen tycker att våren närmar sej.

Basvinet för mousserande, har precis startat att jäsa och följaktligen tappats på flaskor idag, och sen lagrats liggande i vineriet.

11/2: Det har varit kallt några dagar med temp under noll, så marken har frusit till och dessvärre även vattenfördelaren till vineri och trädgård - vi får ta vatten inifrån i stället.

8/2: Filtrerat basvinet för kommande mousserande utgåva. Etiketterna o flaskor bestämda (i princip). Nu ska det fås i jäsning. Sen återstår bara kapsyl, lagring ca 2 år, degorgering, etikett och hätta, innan det är klart.

4/2: Lite snö hann komma under natten, men smält bort under dagen.
Provsmakat alla tankar. En tank inte klar än utan måste få lite till tid på sej.
Tappat om alla tanker efter köldstabiliseringen. Justerat S-värden för slutlagring.
Tvättat alla tankar o slangar o pump igen. En del fällningar i tankarna behöver tas bort med borste eller högtrycksspruta.
Ökat temperaturen i vineriet igen.

2/2: Vädret stabiliserat lite med mindre regn och lite varmare. Allt grönt ovh vackert på marken.
Köldstabiliserat de ihopslagna tankarna igen. Alla tankar smakar bra nu efter ett par månaders lagring. - Med "Bra smak" menar vi att den är korrekt och med god arom och angenäm och upplevelsefull smak.

23/1: Strax över 0 grader C. Regn o blåst var annan dag = Skånsk vinter.
Har slagit ihop tank 3 och tank 4 efter avsmakning. Då skörden blev låg, kan vi bara unna oss ett vitt vin i år - torrt Caprice.
Alla tankar mätta och några korrigerade. Basvinet till vårt kommande mousserande vin har en utsökt smak och arom.

17/1: Mesta snön smält igen, plusgrader.
16/1: Lätt snö som ligger på kvällen.
15/1: Lätt snö på kvällen !
14/1: Noll grader och det har torkat upp lite.
På vårens planerade nyplanteringsområde hann vi bara plöja 6 fåror innan traktorn fastnade i den blöta jorden, så resten av nyplanteringsområdet får anstå ett par veckor med jordberedningen.

7/1: Vi börjar blicka framåt mot kommande vinsäsong och behöver kalkylera hur mycket stödkäppar, stödpinnar, ankare och linor som behövs till vårens utökning av raderna.
Det är kallt ute, kring 0 grader. Dags att genomföra köldstabilisering av vinet för att fälla ut vinsten.

1/1: Marken mättad med vatten nu. Det har kommit nära 100 mm regn de senaste 2 veckorna. Det ska eg vara mer av torrperid som börjar nu och sträcker sej fram mot april-maj.

2018 ovanför
2017 här nedanför

25/12: I lördags kontrollerade vi alla tankar och mätvärden igen och allt var OK. För några tankar blev det battonage. Alla tankar äter olika mycket svavel beroende på druva, jäst, syrainnehåll och pH.
Idag 7 gr varmt och grönt och vackert men det kom nog minst 30 mm regn i natt så stora pölar ligger här och där.

21/12: 7 grader varmt och grönt gräs igen.
Det sent skördade Chardonnay-vinet (2017) är klart och blev tekniskt sett korrtekt, men inte bra i smak och arom. Druvorna inte var tillräckligt mogna vid skörd och vinifikation. Det visste jag om vid skörden, men valde att fortsätta ändå med vinifikation för att smakmässigt se effekterna av druvans smak och senare vinets arom och smak. Druvans omogna smaker går direkt igenom i vinets smak. Vinet kasserades och jag har numera full förståelse för de som valde att inte göra vin på 2017 års skörd.

18/12: Mesta snön bortsmält, men kring 0 grader - kallt för att vara i Skåne !.

16/12: I kväll har vi fått 2 cm snö ! - kanske det ligger kvar till i morgon ?

12/12: Vingården vilar, vinet vilar i tankarna. Senaste mätningarna för 2 dagar sen.

4/12: Provflaskorna på Chardonnay har slutat jäsa och står sur lie.

30/11: Chardonnay jäser sen ett par dagar i provflaskorna.

25/11: Årets sista vingårdsbesök ( 2 grupper ) , båda grupperna med smaktallrik och 3-4 viner till provsmak.

Sent höstbesök i vingården och vinbaren.

24/11: Kollat min- och max-temperaturen o jordkällaren. Sommar temp på max 16 gr och vintertemp på lägst 3 grader. Ser någorlunda bra ut. Vi har börjat köpa vinställ till den.

21/11: Inspektionen från Livsmedelsverket gick fint. Vi behöver emellertid komplettera med några förnyade intyg om vinetiketter och ursprungsbeteckning på plastkärl. En ny insektsfälla har vi också införskaffat.

15/11: Vi snyggar till i vineriet och kontrollerar att process- och kvalitetsmanualerna är upp to date. Alla tankar märkta och vinet med sina ev. tillsatser (kan vara kalk, lera, jäst o näring, t ex ) är märkta med godkännandenummer, och att alla tankar, slangar och pryttlar och processmaskiner är dokumenterade med godkännandenummer.
I år har priset för Livsmedelsverkets inspektion gått upp 20% till ca 3600:- kr, utan att inehållet i inspektionen ändrats. En inspektion brukar ta ca 1,5 timme och under tiden dricks det kaffe.

11/11: 2017 års sista gräsklippning inföll igår. Den metrologiska hösten (medel under 10gr C i 5 dagar), har nu kommit till oss på Södåkra vingård.
Då marken mjuknat har några stödkäppar i den kraftiga blåsten blivit för hårt belastade och börjat luta. Vi stöder upp så gott det går nu på hösten.

Sent höstbesök i vingården och vinbaren.

6/11: 5 st tankar omdragna och tvättade och vinerna justerade. Smak och arom kommer långsamt men fint fram.
Alla kvarvarande Chardonnay plockades ner igår. C:a 25 kg inalles. Klasarna är putsade från dåliga druvor och vi panerar att torka dem lätt före pressning. Innan vi gör något vin ska basdata tas fram på dem och om de omognad tonerna slår igenom blir det inget mer med dem.
I natt kom första nattfrosten. -0,2 grader under morgontimmarna.

5/11: Vinbladen har börjat lämna skotten och fladdra iväg. Mest på Chardonnay. Den tänker vi iallafall skörda inom ett par dagar nu.
Alla klasar verkar inte ha hunnit mogna till än. Men ca 1/3 ligger upp till Oe 70 nu. - Problemet är bara att sklija dem åt ..
Alla "staketdruvor" som vi sparat som provsmak åt grupper, är nu uppätna av fåglarna.

4/11: Vinet doftar fint i tankarna. Dags för första omdragningen nu snart.
Vi stänger nu ner besöksverksamheten för vinåret 2017. Det är tråkigt men besökslokalen tar ett par dagar på sej att värmas upp och vingården tappar snart alla löven och vineriet kan inte besökas utan bara beses genom fönstren till det då det är olämpligt med besökare då vinet jäser eller utvecklas. Kort sagt blir inte upplevelsen det besökaren förväntar sej. Den sista provsmakningen av vin kommer vi att hålla i vingårdens privata kök för att få lite karaktär.

27/10:
Vi har med stor ödmjukhet mottagit nyheten att vi tilldelats guldmedalj , inte bara en gång utan två, för våra viner Caprice och Barcarolle, båda från 2016, i "International PIWI Wine Award 2017". I samband med priserna vill vi tacka våra vänner och tidigare mentorer Dr Volker Jörger vid tidigare WBI i Freiburg, där vi erhållit förnämlig undervisning och senare även råd vid fullkomnandet av vin samt också Lars Hagerman, vid Marine Biological Laboratory, Copenhagen, också skapare av Danmarks första kommersiella vingård, för alla råd och anvisningar kring vinodling och vinframställning. Vi vill också tacka alla våra svenska vänner och vingårdar i Föreningen Svenskt Vin och likaså danska vänner och vingårdar i Föreningen Dansk Vinavlere, för alla goda råd och förslag för att framställa vin av hög kvalité. Klimat och terroir för vinodling är synnerligen fördelaktigt kring Sveriges södra kustland och speciellt kring Skåne, där druvan Solaris och ett par andra druvsorter trivs och utvecklar eleganta aromer och sköna smaker genom den långa och svalare odlingssäsongen. Södåkra Vingård är en ung vingård som de flesta vingårdarna i Sverige. Vi är små men motiverade att framställa de bästa viner. Vinodling i Sverige är en snabbt växande näring i kustlandet kring Sveriges södra delar. Än en gång vill vi tacka organisationen bakom International Piwi Wine Award 2017, för att ha blivit utvalda till guldmedaljer för våra två vita viner Caprice-2016 och Barcarolle-2016 . Anders och Judith Melin Södåkra Vingård

24/10: Kollat alla vintankarna i går, justerat något lite.
För ett par veckor sen lämnade vi invin till International PIWI Award 2017. Sedan vintesterna i Föreningen Svenskt Vin 21/10: Trevligt vingårdsbesök idag med 4 gäster från uppåtlandet. Vi har smakat oss igenom kvarhängande (missade under skörden) druvor av Cab. Cortis och Solaris.
Sedan har vi också tagit en titt på våra Chardonnay - efter dagens provsmakning av dessa druvor är jag kraftigt tveksam till om dom kommer "att gå i mål" för att kunna ge en liten provskörd.
Börjar bli dags för battonage ute i vineriet nu.

17/10: Lungt, behagligt och stilla i vingården. Vinet ligger på tank och några är färdigjästa.
Vi har fler besökande son kommer i helgen, några från mellansverige.

13/10: Det har blivit lite varmare igen. Vi börjar fundera över nästa års planteringar och höra oss för vad för vinstockar vi kan komplettera med.

11/10: Nu bubblar det fint i alla tankarna. Någon av dem har också "bubblat över".

8/10: Då var skörden klar. Det visade sej att en mindre del än befarat hade ädelröta. Detta tackvare att vi gått och rensat klasar de senaste veckorna?.

Preliminära data på musten är Solaris 85 Oe och 9,8 TA samt Cabernet Cortis 77 Oe och 12,7 TA. => svaga värden men går att arbeta med.
Mängd blå druvor nära 200 kg (ca 130% av föreg. år) och gröna druvor ca 300 kg ( <50% från 2016 år ), Chardonnay ej skördat än.
Ca 25 personer var vi vid skörden som tog 2 dagar och avbröts av regn under lördag eftermiddag men återupptogs under söndagen.
För att se mer om skörden, (se Skörden 2017, klicka till vänster.)

5/10: Vi förbereder oss för skörden kommande helg. Alla bunkar och tankar är tvättade och desinficerade. Större utrustning baxar vi ut på fredag förmiddag.
.
"Verktyg för skördearbetare" .... ............. ........... ..........."Vinprovning igen, bara viner från Kullalandet i Höganäs"

3/10: Blåsigt och varannan dag sol och regn. I morgon mäter vi klasarna för att se hur vårt planerade upplägg av vinifieringen kommer att fungera. Får vi för lite druvor eller för mycket ädelröta, får vi modifiera antal förväntade liter per tank och vinsort lite mer . .
Vi kommer att vara tvugna att sortera druvklasar "i fält" och lägga i två olika korgar för att kunna avstjälka smidigt utan extra sorteringsbord.
Chardonnay har sista vecka plötsligt tagit ett par steg i mognad - kanske den blir klar till i slutet av oktober, vi får se.

1/10: Vi oroar oss för vädret nästa helg, då vi bjudit in intresserade till skörd av druvorna. Blir det regn, får vi problem.
En del klasar av blå druvor med stjälkröta har börjat släppa från stammemn och falla ner. Vi får gå över alla stockar av Cab. Cortis för att samla upp klasar i väntan på avstjälkning tillsammans med övriga druvor. Dessa druvklasar torkas tills de processas.

30/9: Igår hade vi hela gruppen av Rotary här på lunch, 35 personer, vingårdsvisning i omgångar och provsmakning av våra fyra viner.
Alla hade sittplats och solen sken på en av sommarens sista varma dagar. Det var en mycket trevlig tillställning. Mycket frågor kring vinodling och vintillverkning. Vårt senate tillskott Caprice Chêne 2016, gillades av de som provade.
Under veckan innan hade rest 20-mannatältet och planerat dukning och genomförande.
När regnvädren slutade förra veckan började vi gå igenom raderna igen på jakt efter spruckna druvor, dåliga druvor och klasar som inte klarar att sitta uppe till skörden nästa helg.

24/9: Idag degorgerade vi 2015 års mousserande , som legat på flaska i 19 månader. Smaken bra ! Nu ligger dom på vinlagret.
I eftermiddags monterades tryckreduceringsventilen på pressen, så att det blir lättare att hålla ett konstant lågt tryck vid pressningen.
Igår kväll var vi på Tunneberga Gästgiveri's vinevent med bara svenska viner och närodlat - vilken trevlig kväll. Vi hade med Södåkra Vingårds Rosé till förrätten.

23/9: Vi har fått ett par dagar med lite varmare väder nu och ibland några timmar solsken på dagen.
Vi klipper druvor med Botrytis varje dag, ett par timmar. Själkröta på Solaris har vi också fått - troligen från Botrytis.
Förtfarande är kärnorna vita i druvorna = långt kvar till rätt mognad. Smaken är dock någorlunda OK att göra vin på.

18/9: I natt bara 3,5 grader i vinodlingen ! Hoppas det var en engångsföretelse och att vinstockarna fortsätter att växa som vanligt. Getingfällorna har fått koncentrerad saft, men getingangreppen verkar vara över ?

17/9: Nu är alla 525 metrarna av nät uppsatta kring våra blå druvor, Cabernet Cortis. När näten är satta ska dom knytas ihop ordentligt så att inga fåglar ser ett hål att ta sej in och smaka på druvorna. Det görs t ex men klädnypor upptill och nedtill på näten. Dom gröna druvorna rör inte våra fåglar, troligen pga att dom inte ser dom . . Men vi har en bekant som får sina gröna druvor uppätna före dom blå . . obegripligt ! vilka fåglar kan det vara ?
Det torkar långsamt upp i marken nu.

15/9: Marken är mjuk och blaskig i odlingen.Getingfällorna utsatta och vi undersöker vad för vätska som kan locka dit dom.
Första raden med nät uppsatta på blå druvor.
Vi klipper bort getingbitna och mögelangripna druvor varja dag i raderna.
Solaris nu i 65 Oe och TA 14,5 - räcker snart til att göra vin på. Cab Cortis lite sämre, ca 60 Oe men 20 i TA. Allt mätt på hela klasar.

12/9: Nästa alla rader lättade på bladverket mot öster och en del också mot väster.
Botrytis breder i alla fall ut sej långsamt i det fuktiga vädret.
Det går trögt med mognaden på druvorna. Gröna druvor går nog "i mål", men blå druvor verkar gå alltför långsamt för att hinna mogna(tillräckligt) för att kunna göra (ett skapligt) vin. Fortfarande har vi gröna druvor som inslag i en del klasar, och dom har långt kvar.
7/9: Rivit av blad och ansat klasar med spruckna druvor eller antydan till Botrytis.
6/9: 2 av 3 rader blå druvor avlövade vid klasarna. De blå druvorna är små men många klasar.
2 rader Solaris avlövade. Antal klasar och druvor på Solaris är nog bara 30 - 50 % mot förra året, vilket man kan se bättre med mindre blad.
Alla druvrader toppklippta och kantklippta nu. Vi väntar bara på att sockret ska stiga.

3/9: Första raden (rad 10) avlövad framför klasarna på östra sidan.
Tyvärr ser skördeutfallet betydligt sämre ut nu när mans er alla klasar - 50% ?
Det beror troligen på kylan, blåst och allt regn under blomningsperioden.

2/9: Mätt lite data för första gången: Solaris Oe ca 50, Cab. Cortis Oe ca 45. Graddagar och socker ger en prognos på en möjlig skörd första veckan i oktober, med viss reservation. Vi planerar alltså för skördefest 7-8 oktober, f.n.
Det myckna regnandet gör att vi har lite spruckna druvor på Solaris - vi försöker klippa bort det vi ser.
Har vi tur bli skördeutfallet up till 80% av förra årets, dock med lågt socker och hög syra .

30/8: Gjort klart för tappning av sista tanken med ekad Solaris. All utrustning steriliserad. Filter och flaskor klara.

29/8: Vi har nu sett en del "sporadiska" getingar i odlingen, så - snart dags att sätta ut getingfällorna. Och med rätt typ av saft i botten.
Idag ett trevligt besök igen av vinodlarkollegor från Halland.

27/8: Verasion har börjat på både blå och gröna druvor.
Alla rader utom 3 st är nu ansade från sidoskott och toppklippta. Alla skott/grenar är nerklippta och inmyllade i gräset mellan raderna.
Vi har smakat på druvorna och det känns att sockerupplagringen just har börjat.

20/8: Fint reportage i Dagens Industri i går. 4 sidor om vingårdarna i vår kommun (Höganäs). Vi fick 2 sidor på ett stort uppslag! Ofattbart.
Länk: http://www.di.se/nyheter/vinodlingarna-frodas-i-skane/
Då har vi i alla fall kommit en bit på vägen sen vi började med värvet att odla och göra kvalitetsvin.

18/8: Efter lite mer än en vecka utan vingårdsarbete se det ut så här på några rader som vi inte hunnit med att ansa än.
.
"En vecka utan vingårdsarbete" .... ............. ........... ..........."Bild fråm Dagens Industr om vingårdar i Kullabygden"

16/8: Vi passar på att gå kurs i systembolaget nya datahanteringssystem när besöken är få. Kostar bara ca 3000:- för oss för att systembolaget ska tjäna mer pengar.
Vi passar också på att träffas för en uppfräschning i konsten att göra mousserande vin under veckan. Vårt mousserande från 2015 blev utmärkt och vi tar till oss all kunskap för ett försök i större skala. - Kanske vi startar ett fem-årsprojekt i att producera mousserande vin ? Det blir alltså 3 år för nya stockar att växa till för första skörd, och sen minst 2 år på flaska !

14/8: Fler vingårdsbesök att vänta denna vecka.
Vi har varit ett kort besök i Italien och studerat vinstockar som lider av dem kraftiga hettan.

10/8: Två trevliga vingårdsbesök idag, dels gäster från bygden och dels ett reportageteam från en av våra stora affärstidningar.

8/8: Startat toppklippning av långa skott. Bundit upp, snyggat till ytor.

5/8: Beställning till systembolaget levererat. Och till en av våra fina restauranger hät i trakten.
.
Allt växer som det ska - dock mycket av det våta - 45 mm senaste veckan.

31/7:Igår och idag - bundit upp nysatta stockar.

28/7: Grönskörden påbörjad på "2-åringarna". Rensat bland nya skott på nysatta stockar, så att endast den/de kraftigaste skotten blir kvar.

25/7: I dag säsongens andra svaveldosering på blad och fruktämnen, då all blomning är avslutad och fruktämnena är stora som knappnålshuvud. 0,35% lösning i 10 liter vatten, anbringat med ryggspruta. Nästa gödningsdos blir samma styrka på svavlet fast med tillägga av 0,2-0,4% Kalium och 0,2-0,4% Magnesium. Detta då bladen ibland gett ytterst små antydningar på brister av K och Mg.
Inga gifter eller pesticider används vid odlingen då dessa vinstockar är resistenta mot de vanligaste angreppen.

23/7: Rensning av ogräs kring nysatta stockar och klippning av oönskade skott på 2-åringarna. Sen dags att klippa gräs igen.

21/7: Idag har vi rensat ogräs och bundit upp skott.
Veckans olika gäsbesök har låtit oss förstå att rosorna är vackra och att vinet är utmärkt och att raderna ser fina ut. 5 stjärnor för det.
Igår har vi rensat ogräs och bundit upp skott, samt att 3 rader fick ankare nedborrade och spända wirar.

18/7: Efter att senaste omgången med uppbindning av skott nu är klar, har jag kört radfräsen längs med raderna en gång till. Sommaren är inte särskilt varm - vi ligger 130 graddagar efter de bra somrarna 2014 och 2016, men ca 90 graddagar före katastrosommaren 2015. Ser inte bra ut just nu.
.
Blomningen har också tagit skada på många stockar, då det var kallt och regnigt kring slutet av juni och början på juli.

15/7: Vi har gått över och bundit upp skotten på nästa alla rader igen. På en-två veckor blir lövväggen nästan en ogenomtränglig djungel så här års. På hälften av raderna är nu båda sidorna arbetade med radfräsen för att minska påverkan av ogräset.
.
I fredags hade vi sommarens senaste (sista?) vinprovning på Radisson Blu i Helsingborg, tillsammans med 8 andra vingårdar. Nära 1000 biljetter hade sålts och det var som vanligt tjockt med besökare. Spännande med dessa svenska provningar när vi och många andra vingårdar för höra att vinet är bättre än nånsin och väl mäter sej mot kontinentala viner.

11/7: Mycket o kraftigt regn - inte helt fel för det nyplanterade.
Antalet graddagar som vi ligger efter förra sommare ökar långsamt. 100 graddagar efter 2016 och 2014 eller 10 dagar efter 2014 och 15 dagar efter 2014. - Se diagram på särskild sida.

8/7: Alla senast inköpta vinstockar (60 st i juni 2017) nu satta i marken och har redan börjat växa. Det verkar som om dom känner skillnaden på att stå i en hink med vatten och att bli planterade i jorden. I jorden skjuter dom skott på ett par dagar redan!. 10 mm regn i natt bättrar på tillväxet ytterligare.
Förra årets plantor (lågstam) har vi börjat sanera lite bland skotten så att max 2 skott får skjuta upp mot tidigare 3-4 st. På kraftigt växande plantor tar jag även bort nedre sidoskotten för att börja bilda en stam.

5/7: Trevligt vingårdsbesök igen idag, hemma på Södåkra Vingård.
Solen gassar när vi går mellan raderna och berättar om vårt vin.
I eftremiddag förberedelser för vindemonstrationerna för på Radisson Blue i Helsingborg - alla välkomna 16 - 18.
.
Provsmakning på Radisson Blue Hotell med restaurang Nelly i Helsingborg.

2/7: Dragit nya trådar och bundit upp i blåsten.
1/7: Första blommorna av blå druvan Cab. Cortis igår och första blomman av Solaris idag !
.
Idag hade vi också en trevligt stund på visningen tillsammans med 4 kvinnor som ville veta allt om vin.

28/6: Idag har vi varit på Borgeby fältdagar. Norra Europas största lantbrukssutställning.(? !)
6 timmar orkade vi gå i solen och se på nyheter.

25/6: Blåsigt och mycket nya uppbindningar och många rankor som blåst ned och får bindas upp igen.
Sprutade med svavel 0,4% häromdagen,då beräknad blomning kan börja inträffa om ca en vecka.
Har fräst ner ogräset i några rader idag, mellen skurarna.
.

23/6: Senaste dagarnas fina skriverier i pressen, om svenskt vin, vingårdar och även en del om Södåkra Vingård, får en glatt stämd.
Sveriges största vinprovning av svenskt vin har hållits på Radisson Blue i Helsingborg, första gången klart ! Ska bli 3 gånger till i sommar !
För 3 veckor sen var vi på Arilds Vingård med nästan 1000 besökare för vår vinpremiär. Svenskt vin har gått ur startgroparna. Och förstås med bra kvalité.
Jag har kört större delen av vinområdet nu med radfräsen, men väntar just nu på lite mer regn så att marken blir mjukare och att fräsen lättare går ner i marken då.

19/6: Mera radfräsning och inplockning av skott som växer utanför linorna.
Vi behöver redan lite mer regn igen !
Igår hade vi besök från Nya Zeeland!.
Vi har fått ett femtiotal vinstockar ytterligare, som ska ner i backen så snart som möjligt.

17/6: Har provkört radfräsen med nya traktorn och det fungerar fint efter lite stopp och intrimmningar.
Sommaren har är verkligen här nu med behagliga temperaturer och en kraftig tillväxt i vingården.

15/6: Den 14:e juni demonstrerade vi och 8 vingårdar de bästa svenska vinerna 2017, på vinkällaren "Grappe" i Stockholm, för svenska vinskribenter.
Den 15:e juni hade vi och flera nordväst-skånska vingårdar likaså provsmakning för allmänmheten och inbjudna journalister på Hotell Radison Blue med restaurang Nelly. Båda evenemangen var trevliga och lyckade.
Alla beställningar och de lovord vi fått om vinerna, har minskat vinlagren kraftigt, vilket är trevligt men samtidigt oroande då vi inte får något vin kvat till vinterhalvåret !.
Alla rader är nu klara med rensningen av för många skott.

13/6: Idag väntar vi besök av vinskribenter, som vill berätta om Södåkra Vingård. Det är alltid lika trevligt. Det brukar ta en halv dags arbete att ställa allt i ordning inför ett besök.
I vingården bryter vi fortfarande skott som är för många eller växer fel. 7 rader av 11 är klara nu.
.
Den nya traktorn har börja arbeta med lite småuppgifter nu. Här bogseras den gamle bort.

8/6: Igår fick vi en till traktor, i st f den gamla trotjänare som stått still ett par veckor nu. Den ska omgående sättas i arbete. Marken är nu blöt och mjuk och lätt att bearbeta. Bild kommer snart.

7/6: .
Ny demo på våra viner på restaurangen Aludden Providore , i Lerum, som vigt kvällen (5/6) åt enbart svenska viner i restaurangen. Ett hundratal gäster på provsmakningen och sen i restaurangen och bara med svenska viner. Trevligt.
Ett välkommet regn på ca 30 mm har skjöljt ner all gödsel i marken, så nui kommer effekten snart.

3/6: Väntar på regn sen åtminstone 2 veckor nu. Annars får vi gå ut ovh vattna för hand på dom små stockarna.
.
Idag var vi i alla stora tidningarna med vår "Caprice - 2016" - som ett av de bästa lanserade svenska vinerna i juni. Vi känner oss hedrade och glada.
DN, HD, SydSvenskan, m fl .

2/6: Är ute och bryter skott varje dag nu. Kvarvarande skott ska ha minst 2 klasar (idag blivande blomställningar) vardera. Sen ska i alla fall 2 skott finnas kvar på tillväxt för nästa års Guyot-böjning.

31/5: Igår har vi lagt ut NPK med spårämnen, för att kommande regn ska dränera ner gödseln. C:a 1 kg per 100 m2. En ganska kraftig giva. Ettåringarna har fått naturgödsel.

27/5: Ett par hektiska dagar med VINPREMIÄR på Arilds Vingård, där vi visade 2017 års viner med provsmakning tillsammans med 5 andra vingårdar. Även andra av Kullalandets lantprodukter fanns på plats.
Eventet blev en Dundersuccé ! Hundratals besökare kom och köpte vinbiljetter för provsmak.
Vi tömde nära 60 flaskor på två dagar, vilket motsvarar kanske 500 kunder . .
.
Jonas, arrangör från Arilds Vingård, besöker vår monter.

Och dagens vingårdsbesök har varit av en grupp trevliga besökare, som besett vingård och vineri och smakat på våra viner till en tallrik läckerheter.
.

25-26/5: Provsmakningen och Vinpremiären av 2017 (årgång 2016) års viner blev en strålande succe.
Magasinet "Kullaliv" besöker vår monter.
Nära 500 gäster valde att provsmaka vårt / våra viner.

24/5: Har varit ute och brutit av skott och 2:a skott, som inte är önskvärda, i två dagar nu. Vinstockar som är sena får växa fritt så länge. 1-åringarna kommer fint, dvs med växtkraft. Dom växte inte så mycket på höjden förra året, men det syns att rötterna fungerar bra på alla.
Skotten är generellt nu mellan 12 - 25 mm. Men det finns enstaka skott upp till 250 mm.
Naturgödseln är slut så det skas köpas mer.
Till stödsystemen ska väl ett 10-tal nya ankare ned och ca 30 nya linor ytterligare dras. Några rosor har gått ut och behöver ersättas.
Just nu har vi än 4 - 5 nya pressvisningar på gång: Vinpremiär på Arilds Vingård i helgen (i morgon), Vinkällaren Grappe - 14e juni, Radisson Blue i Helsingborg några gånger i juni, Aludden i Lerum - 5e juni, mm.
De expertgrupper som varit hos oss och smakat våra viner har varit mycket positiva till vår glädje.

21/5: Idag satte vi 50 stockar till, i st. för de som torkat in under vintern och våren. Vi var 2 man och det tog större delen av dagen.
Skotten har kommit långt nu och ligger på 25-30 mm ca. Arbetet med att ta bort sekundärskott och att maximera antalet skott per planta har startat.

19/5: Vår lärare för många år sen, Dr Volker Jörger , tidigare lärare på WeinInstitutet i Freiburg, har varit på Alnarp och undervisat oss vinodlare i 2 dagar. Helt fantastisk hur mycket ny kunskap vi fick. Vinprovning ingick i kursen samt vingårdsbesök på ett antal vingårdar.
Vi på Södåkra Vingård hade glädjen att ha honom och gruppen här i 2 timmar. Massor av tips om vin och vinodling fick vi på köpet.
Han och gruppen smakade sej igenom vår vinlista med ett brett leende och en njutningsfull mun.
Bäst ansågs förra årets Rosévin vara - det har vi inte lämnat in någonstans till vintävlingar !

14/5: Det har varit årsmöte i 2 dagar i Föreningen Svenskt Vin . . I årets vinbedömning placerade vi oss ungefär i mitten av fältet - ett par diplom blev skörden.
..
Vårt vita halvtorra vin Barcarolle hade placeringen just under bronsmedalj.
Här är ett par bilder på dagens knoppstatus. Stort skott och 12-15 mm liten knopp.
..

12/5: Premiärvisning för samlade pressen idag . Alla vingårdar på Kullabygden samlades och visade sina viner på Arilds Vingård. Ett gemensamt arrangemang som slog synnerligen väl ut.
Några enstaka knoppar har nu nått 25-30 mm. Kanske för att dom växer nära marken. Övriga knoppat är upp till ca 15 mm.

10/5: Knopparna är nu mellan 5 och 12 mm stora men har inte riktigt slagit ut än.
Vi fick välbehövliga 11 mm regn i natt och det passar bra till den första gödselgivan som en del 1-åringar har fårr.
Medeltemperaturen har legat still på ca 8 gr C i mer än en månad nu.
Idag bestämde vi slutligt form och färg på etiketter och hättorna på 2016 års viner. Allt i harmoni med smak och upplevelse.
Vinpremiären 2017, sker på Arilds Vingård där vi tillsammans med byggdens vingårdar och andra lokala producenter visar upp de nya vinerna (och produkterna).

9/5: Ibland går det snabbt - knopparna sväller för varje dag nu, trots den låga temperaturen.
De ca 100 stockar vi ska sätta i vår, är satta i vatten nu, för att vänta på själva planteringen.
Nuförtiden borrar jag ett hål med jordborren, tar bort ev tidigare vinstock eller större ogräs och riktar in rötterna neråt. Sen på med jord, näring och vatten samt väntar ut att jorden sjunker ner och på med ytterligare jord. Första månaderna kan behövas ytterigare vatten.

7/5: Vi har studerat viner i Napa Valley ett antal dagar och kan konstatera att just i Napa med omnejd görs ovanligt smakrika viner. Vetenskapligt ligger man långt framme i vinodling och i vinifiering anser vi numera. .
Knoppningen på våra vingårdar i Sverige är sen i år, och det vi väntar fortfarande på att det skall spicka ut.

16/4: på grund av studieresa gör vi ett uppehåll någon vecka med uppdateringar - snart tillbaka.
Vi kommer snart ( senast under första delen av maj ) att informera om premiärlanseringen av Södåkra Vingårds viner med årgång 2016.
See You soon .

15/4: Först +15 gr C, sen +1,5 gr C över natten - med regn hela dagen.
Mycket rotblöta, men det är helt OK nu på våren.

12/4: Välbehövligt regn kom idag ca 10 mm.
Vi gar samlat ihop allt geenavfall med lilltraktorns gårdskratta och kört högarna till tippen. Det som blev kvar rasslar bra i den nyslipade gräsklippartraktorn. Övrigt smått samlas upp för hand.
Vi sålt en del vin till våra trevliga restauranger på orten.
Men premiären för 2016 års viner äger rum den 25e-26e/maj, på Vingården i Arild, i samarrangemang med ett par andra vingårdar och kända råvaruproducenter på Kullahalvön.
I juni och juli ställer vi och ett antal svenska vingårdar upp till provsmakning och information om svenskt vin, på "Radisson Blu Metropol Hotel", Helsingborg. 15/6, 30/6, 5/7, 15/7 med reservation för ändringar , är bokade.

8/4: Traktorn kaputt igen, just som vårbruket behöver den som bäst. Den här gången var det styrningen, och eller hydraulutväxlingen.
Allt nerklippt måste fräsas upp innan gräset växer över . . Få ser hur det går med det . .
Knopparna utvecklas snabbt, snabbast går det på de nyastestockarna. Plomminträdet blommar idag, tidigt som vanligt.
Vi tappar Barcarolle 2016 idag , ett par hundra flaskor. Utmärkt smak och arom. Halvtort vin.

3/4: Tappat ett par hundra flaskor, "Caprice 2016" och "Rosanna 2016" igår och idag. Än återstår mycket att fylla på flaska.
.
Flaskorna måste stå upp den första tiden efter tappning o korkning.

2/4: Tappat första tanken "Caprice-16". Nu ska flaskorna stå någon vecka för att ge korken tillfälle att svälla mot flaskhalsen.
På vinmarken är nu knappt 10% kvar att klippa/binda.
Knopparna har redan börjat svälla i värmen, så en viss försiktighet krävs.

1/4: Årets 3:e vingårdsbesök idag, så lite uppsnyggning i vinbaren och bland raderna behövdes. Ett par grupper är också inbokade till senare under sommaren.
Första vitsipporna har slagit ut i skogsbackarna.
I eftermiddag kör vi, full produktion . .

31/3: Tvättat och steriliserat 200 flaskor och byggt ihop och sanerat den nya flaskfyllningsutrustningen, som tar 3 flaskor i rad. Imorgon är vi klara att börja ta första tanken. Processen är pumpning från tank, sterilfiltrering, fyllning, korkning, väntläge och etikettering.

25/3: 35% kvar nu att klippa.
Efter klippningen kommer rensningen av kvistar på marken, och att köra över dom några gånger med slaghackan, så att dom pulvriseras och kan återgå i kretsloppet.
.
- Så här ska det se ut, tycker jag.

22/3: Lite mer än 5 rader klara nu. Årets nyhet är att alla gamla kordon-bindningar får gå, för att bli guyot istället .
Då det vätskar bra just nu, tror jag att det inte är några risker för intorkningar .
Det har varit frost på natten flera gånger nu, men upp till 10 gr C på dagen och ibland solsken .
Söndagens "Proffsprovning" av våra drycker utföll synnerligen väl .
För dagen provades också en flaska bubbel på Solaris 2015. M M M . Perfekt .
Första 6 provflaskorna "Rosanna-16" och "Caprice-16" till Systembolagets gratisprov går iväg på fredag, med beräknad lansering 1:a juni.
(Kostnad ca 1300:- den här gångenför för oss, för att få lov att sälja på statliga systembolaget.)

17/3: Nu syns det att ett antal rader är klippta och bundna, så därefter fortsätter jag längs infartsvägen, där det ser trevligt ut att ha stockarna klara för våren.
I år har en hel del äldre kordon-bindningar åkt bort till förmån för enkel-guyot (något enstaka fall dubbel-guyot). De flesta på kontinenten verkar göra så, av det vi sett.
Vi har haft två inofficiella provningar av vår säsongs viner, på söndag är året sista "proffs-provning" med ett antal inbjudna vinkunniga och sommelierer. Vi väntar med spänning på kommentarer.
Det räcker naturligtvis inte med att vi tycker att vi gjort ett bra arbete (dvs vin)- vi måste avhöra andra och helst experter också.
Hela gräsmattan framför terrassen är full av krokus som jag satt varje år, senast 2016 i december just före första kalldagarna. Vackert.

13/3: Nu 3 rader klipppta och bundna.
Vi testar fortfarande vårt vita torra för att få rätt arom och smak på alla kombinationer av tankarna med det.

9/3: 1,5 rader stockar klippta och bundna nu.
Krokusen sticker upp härochvar i gräsmattan.
Häromkvällen provade vi vår Rosé inför slutjusteringen, och efter en halvdags smakningar av olika varianter, fastnade vi för en något lägre syranivå än utgångsläget på vinet.

4/3: Sverige som vinland måste kunna konkurrrera med andra vin-länder. Ett av våra vapen är då hög kvalitet på vinet (="kvalitetsvin", när vi bildat ett eget distrikt i Sverige).
Vårt sätt att möta detta är att vid ett antal interna provningar av stigande grad , försäkra oss om att vinet är utmärkt och av hög kvalitet.
Således har vi alltid dels full dokumentation från labbet tillsammans med analysresultat från proffslabb och dels egenprovning, tankprovning tillsammans med några andra gårdar och slutligen en "Sommellier-provning" med inbjudna kunniga vinprovare, för att säkerställa karaktären och kvalitén på våra viner.
Först därefter är vi mogna att saluföra vinerna till närstående restauranger eller till systembolaget.
Och årets viner är bra !

2/3: Vid årets klipppning görs först en grovklippning och sen en "finklippning" med påföljande uppbindning. Det visar sej gå snabbare på detta sätt. I Mosel har man t ex 3 olika moment vid klippningen, oräknat upprensningen av kvistar. Vi har nu grovklippt första raden.
Några av de först klippta stockarna har redan börjat att sava.
Där det finns lämpliga skott på stocken, lägger jag ned ett nytt skott och kapar äldre kordon-bindningar. Där det har växt lite sämre, får kordon'en vara kvar och 2 knoppar sparas på varje avklippt skott.
Det är fortfarande ganska svalt ute, utom när solen ligger på, då det kan gå upp till nära 10 grader.

22/2: Vårlika temperaturer ock lökarna på väg upp. 6 grader i ett par dagar nu.
Vi har börjat klippa och binda upp vinet, när vädret är tillräckligt varmt ute.

17/2: Här en bild från "hemmaprovningen" av våra vita viner.
.
Dagen efter hade vi tillfälle att tillsammans med några vingårdar avsmaka tankprover från byggden.

Vilka besöker Södåkra Vingårds hemsida de senaste dagarna ? :
Land, Antal besökare .
1. Sverige 178 st
2. Washington 39 st
3. Virginia 18 st
4. Kina 14 st
5. California 8 st
6. Nederländerna 5 st
7. Danmark 4 st
8. Spanien 4 st
9. Tyskland 4 st
10. Ukraina 4 st
Några av dessa är sökmotorer och liknande men ett visst intresse finns från andra länder ..

15/2: Har börjat klippa och binda upp idag på eftermiddagen, då det är solsken och ganska varmt och skönt ute.
Grenar och skott börjar bli grova, även på bara en säsong, så det gäller att ta i och ha en vass och greppvänlig sekatör.
Alla tuber och flaskor med skyddsvax, har torkat ihop, så det fås skaffas nytt. .

12/2: En helg full med möten om vin, provsmakning av egna och andra vingårdars tankprover, marknadsföring mm.
Helt lyckat.

9/2: Ett stycke tillfällig Skånsk vinter har slagit till igen - på lördag ska det bli +grader igen, hoppas vi. .
.
- 3 grader ! ................

8/2: Dags att börja tappa om tankarna igen, då den bildade vinstenen ("grumset"=kaliumbitartrat) efter köldstabiliseringen, fallit till botten.
Vi har fått hem alla nya flaskor och korkar som vi ska använda oss av till tappningen.
Igår var vi i Danmark och köpte en ny flaskfyllningsstation av Niels Frees på Annisse Vingaard.
.
Nu ska vi bara "finjustera" vinerna lite, innan vi tillsammans smakar av dem i en trängre krets av vinodlare.

5/2: Vi avslutar idag köldstabiliseringen efter knappt 14 dagar i mellan 0 och +4 grader C.

31/1: Smakat av och bytt tanklock. I något fall har vi rört om i tanken för att öka syresättningen något.

24/1: Vi börjat idag med att kylstabilisera alla vinerna i vineriet. Då det är 0-2 gr C ute passar det bra.

23/1: Tack vara den milda temperaturen utomhus, har vi kunnat hålla +12 C i vineriet.
Vi har lite till arbete att göra i vineriet innan vi börjar närma oss slutprodukternas arom och smak.
Vi börjar skissa på lanseringstider för vinerna och PR kring detta, men först ska etiketterna stämmas av för 2017.

15/1: Stor vinprovning med protokoll hemma vid köksbordet igår. Alla viner gicks igenom och jämfördes med egna och andras analysdata.

13/1: Alla 5 tankarna är fulla med vin till 2017 års premiärer . Vi siktar på att få samma höga kvalitet som tidigare år , Planeringen är med en rosé till sommaren och ett torrt vin, vårt STORA vita vin, och därefter ett halvtorrt vin till eftersommaren. - Med samma härliga aromer och smaker som förra året.

7/12: Lätt snöslask och som variant -14 C en natt. Vi förbereder köldstabilisering.

3/1: Har varit ute under veckan och lagt ut mer sandblandad jord på alla nysatta stockar som är av låg modell och kupat upp dem kring stammen.
Sen också förstås kollat igenom vinerna (aromen denna gång).

2016.

29/12: Lite "gårdssysslor" och uppsnyggning efter stormen den 26:e och 27:e.
25/12: Smakat och tagit in aromen från vinerna i tankarna igen. Fyllt upp med CO2 vid vinets yta.

22/12: Skönt i luften och ingen frost i marken. Julen förblir grön som vanligt i Skåne.
Vi får emellertid hoppas att det blir åtminstone 1 kall vecka, så att vi kan köldstabilisera vinet på gängse sätt.
Vi börjar få hem material till flaskningen nu. Beräknas påbörjas mars-april då det första vinet mognad färdigt.
Vi har börjat vända "champagnen" igen. Snart ska vi öppna första flaskan för test av jäsningen.!

17/12: Vivodlarna i sydsverige har haft ett givande möte med teori och avsmakning av några svenskodlade viner med analysprotokoll.
Allt synnerligen givande. Efter mötet kommer vi att justera locken till tankarna något, som en erfarenhet av diskussionerna.

12/12: Vi börjar planera flaskning av 2016 år skörd, med korkar, hättor och etiketter nu. Material är beställt. Flaskor finns på pall redan sedan tidigare.
Men än återstår flera moment innan vinet är klart för att läggas på flaska. Vi försöker hålla 14-15 grader C i tankarna, medans vinet mognar vidare.
Klarheten och färgen har stabiliserat sej nu, men aromen och smaken utvecklas vidare och blir bara bättre och bättre.

5/12: Vinet mognar långsamt och vi smakar av alla tankar varje vecka.
På en månad händer det ganska mycket med arom och smak, när vinet så långsamt ligger på tank och mognar.
De smaker och aromer vi önskar i vinet, börjar långsamt träda fram.
Ute är det fortfarande ca +5 grader i snitt, under dagtid.

28/11: Gågna veckan hade vi studiebesök på vingårdar i Italien och därefter fick vi med oss ett antal provflaskor hem, för test.
Just nu strax över noll ute, och vinet i tankarna under kontroll.

19/11: Dag med solsken idag, men svalt om kvällen. ca +5 grader.
Vi har öppnat och mätt igen på alla tankar, och gjort de justeringar med mikromängder svavel som erfodrats.
Det enda som skiljer oss från s.k. ekologiskt odling är att vi använder konstgödsel i st f naturlig dynga, som är tidskrävande att sprida ut och arbeta ner. Något gift har vår odling aldrig sett.
Det har kommit mycket regn under veckan som gått.

12/11: Ett stycke tillfällig Skånsk vinter har slagit till . .
..
- 2 grader ................

6/11: Ingen frost, ingen snö, men det blåser svalt. Bladen över 1,80 m är gröna och faller inte av än.
Rosorna knoppar fortfarande. Efter första frosten ska olivträdet klippas och tas in för vinterförvaring.
Några vilsekomna jordgubbar är på väg att mogna.
Hela trädgården och vinodlingen förbereder sej för vintervila, och det präglar gården sysslor just nu.

4/11: Några grader kallare ute i markerna nu. (se klimatsidan, klicka till vänster.)
Vi har börjat se över utrustningen som vi behöver mer till nästa års skörd.

1/11: Hel dags arbete i vineriet igår. Omdragning av alla tankar inklusive rengöring av varje ny tank före användning.
Mätningar gjorda på alla viner ( i tankarna ), och som vanligt dokumentering av färg, arom och smak.
Två av tankarna ihopslagna till en större tank, då vinerna är av samma druva och av samma jästsort ( och smakar lika ).
Så här långt gånget är resultaten lovande.

27/10: Bundit upp skott igen före den skånska "vintern".
Kontrollerat invintringen och om sista gödslingen haft någon effekt - och det har den haft på 30% av nysatta beståndet.
Alla vingårdens rosor har ansats för att ge möjlighet för en sista blommning.
Gräset växer fortfarande, men det är tveksamt om vi klipper det engång till ..
Taket på vinlällsren börjar få små gröna fjun av nysått gräs.
..
Höst ................

23/10: Öppnat och gjort battonage och tagit prover i alla tankar. En del justeringar behövdes.
Ett par av tankarna har redan en fin arom och en härlig smak.
De senaste dagarna har medeltemperaturen fallit kraftigt igen, för att nu närma sej ca 6 grader, vilket är lågt för årstiden.

21/10: Vi plockar in utemöblerna nu. Likaså vattenslangar och annat.
Sista blommorna på hibscusen på väg att slå ut. Olivträdet trivs fortfarande bra. Rosorna sätter ännu nya knoppar.
Phoenixen trivs i det något svala vädret, den har vackert gröna blad medans övriga vinblad har börjat gulna.
Blivande vinkällaren har långsamt tagit form.

16/10: Svalt och regn kom snabbt senaste veckan. Bladen börjar redan gulna lite på stockarna.
Invintringen av stockarna ser fint ut just nu. Tillväxten var i alla fall påtaglig fram till förra veckan.
Frågan är om dom fick del av den hönsgödsel vi la ut i september före regnvädrens ankomst.

11/10: Alla tankar artar sej bra hitintills. Några är ännu inte färdiga med huvudjäsningen. Alla tankar har fått battonage. Mätvärden, arom och smak utvecklar sej bra och som förväntat.

11/10: Vinstockarna är ännnu gröna och fina. Dom fortsätter att växa så länge det inte blir för kallt.
Nyare plantor tycks vintra in bra. Bladen faller först när frosten kommer.
Den s.k. "metrologiska hösten" med medeltemperatur under 10 gr C i en vecka, har kommit till oss.
Ännu kan man hitta glömda klasar här och där på vinstockarna. Till och med Chardonnay verka ha kommit till mognad.

7/10: Det har varit en hektisk period att ta om hand om alla druvor. Just nu har vi 6 tankar som står och jäser.
Jäsningen kom igång efter 2-3 dagar med tillsats av jäst, jäststart, svavel och bentonit för förklarning.
Idag har vi en mindre tank som jäst klart, övriga i olika stadier av processen.
Vi har redan öppnat för mätningar i alla tankar och därefter battonage (där det behövts) och i något fall, tillsatt mer fritt svavel. Några tankar har "jäst över" och behövt rengöras.
Tack vare att utomhustemperaruren gått ner lite, kan vi nu hålla lägre temperatur inne i vineriet.
Alla årets mätvärden är bra och under kontroll. Det bådar gott för vinet.
Temperaturen har de senaste dagarna dragit sej neråt mot 10 grader och 8 grader om morgnarna. Vi kanske har den meterologiska hösten här om en vecka. Nysatta vinplantor har slutat att växa sånär som en mindre del kraftigare plantor.

25/9: Alla druvor plockade.
Nu i lördags har vi haft huvudskörden med 425 kg gröna druvor (Solaris) ytterligare, dvs totalt 600 kg. Lite mer än 300 liter must står nu och börjar puttra. Denna omgång hade 106 i Oe, så det blir ett halvtorrt vin i dessa tankar. Uttag per stock blev ca 1,4 kg, på de producerande stockarna. Vi har i år skiljt på självrinnande och första "lätt pressade" musten mot andrapressningens must som jäses i separata tankar.
Blå druvor (Cabernet Cortis) står nu och macererar före pressningen. Dessa blev ca 100 liter druvmassa före pressning, vilket bör ge 60 liter must eller ca 0,9 kg druvor per producerande stock. Vi har fortfarande nära 50 stockar av Cab. Cortis som är under tillväxt och där vi inte tar ut vin än.
Förra årets rosévin "Rosanna", har bara blivit bättre och ännu mer välsmakande i flaskorna. Synd bara att det är slutsålt nu.
Hela skörden med plockning, mathållning, avstjälkning, macerering, pressning , tanksättning flöt i planerat tempo. Vi var knappt 20 arbetande personer, inkl. matlagning, barnpassning och annat nödvändigt. Skördemiddagen kunde intas som planerat efter rengöring av alla tillbehör. Då alla jobbat idogt infann sej emellertid en viss behaglig trötthet redan tidigt på kvällen.

..
Första lasset druvor ................

22/9: I söndags plockade vi 2½ rad. Det tog hela dagen att göra för oss två. Efter detta hade vi 180 kg druvor som direkt avstjälkades och lades att macerera över natten. Det var tillräckligt kallt för det. På måndagen pressade vi och fick ihop ca 110 liter must som lagts på tank och börjat jäsa redan.
Just nu har vi 103 Oe och en syra(TA) på 9 gr/liter, med ph på 3,1 i musten, så det artar sej väl bra.
Nu på lördag räknar vi med att plocka resten av de gröna druvorna, och om vi hinner på lördag eller på söndag, även de blå druvorna som har tillräckligt med socker och en bra syra.
Vi räknar väl med att vara omkring 15 personer att plocka, rensa och pressa druvorna under dagen, så en del logistik måste till.

15/9: Idag har vi en ny vandringsgrupp här på vinprovning - alltid lika trevligt.

13/9: Idag långt över 30 grader i solen ..
Druvorna mognar så snabbt att vi måste plocka lite nu i (en vecka i "förväg"), för att få till rätt syra och arom på det torra vinet.
Gårdsbrunnen har sinat efter all vattning - får ta till kommunalt vatten nu, (fast det har uselt tryck och flöde).
Vi har tagit ett statistiskt utfallsprov på knappt 1 kg druvklasar, för att mer korrekt få reda på syra och socker i druvsaften.
Detta för att bedömma rätt skördetid. Smak, arom och mätvärden säger att det är nära nu.

...
Cabernet Cortis - blå druva till rosévin ......................................I vingården.

12/9: Nu har Eurando's vingårdsvandringar kommit igång.
Idag hade vi en intresserad och inspirerad grupp på 17 personer som ville lära sej allt om vinodling och vintillverkning. Vi såg på vineriet, vandrade genom vingården, smakade druvor och satt under päronträden och smakade gårdens vita torra vin, Caprice 2015. Idel superlativer från deltagarna för arrangemanget och speciellt för vinet.
Solen lyste lagom mycket under dagen och temperaturen låg kring 22 grader.

8/9: Vindstilla, blå himmel och solsken. 24 grader i skuggan. Bara lite svalare om nätterna.
Alla nysatta Solaris har fått vatten idag och för 2 dagar sen. Lite NPK har dom också fått extra. Redan börjar det märkas lite grönare i toppbladen.
Lustigt nog verkar det som om lågstamsplantorna växer mer än högstamsplantorna ! Möjligen har näringen längre väg att vandra genom stammen på de högre plantorna.
För några dagar sen låg sockret på 75 Oe för Solaris och 65 Oe för Cabernet Cortis.

5/9: Nu närmar sej skörden med stormsteg. 20 grader i flera dagar den kommande veckan borgar för höga sockervärden. Helst hade vi velat ha en lugnare mognad för att maximera aromerna i druvorna och för att hålla syran hög, så länge som möjligt. Skördearbetarna är underättade och kommer resande, med några få undantag.
I år ska all sortering ske på "fältet" för att maximera kvaliten på klasarna. Vi har en del getingskador, en del bruna/ruttnande druvor (oklart varför), och lite "chicken and hens" på några ställen (vilket jag tolkar som brist på Bor, enligt böckerna).
Eg finns inget att klaga på mer än att vi kunde rensat mer ogräs på det nysatta området. Nysatta plantor har fått mer NPK nu , även om jag inte vet om det hinner tas upp.
Angreppen av ESCA har inte varit så besvärande denna säsong, men kanske 10 vinstockar har avlidit.

29/8: Det senaste dygnet har det verkligen kommit rikligt med regn, ca 30 mm.
En del druvor ligger på 75 Oe i sockerhalt redan nu.

28/8: Nu har vi begåvats med en skön värma och omväxlande sol och mulet, det passar bra för vinet.
Alla getingfällor är uppe och redan efter nån dag får vi börja tömma dem.
Förstaårsplantorna ser fina ut och det gör sticklingarna också.
Vi river bort blad på östsidan för att få mer ljus och luft till klasarna.
Snart startar Vandringsäventyret Eurando och då kommer ett antal grupper förbi och ska ha guidning och vinsmakning. det blir spännande.

22/8: Har varit ute och dragit nya linor igen på en rad som växer fort.
Två rader till uppbundna igen och toppklippta.
Ytterligare nära 1 rad har fått fågelnät nu.
Gamla rosknoppar vid radsluten ska bort, så att nya rosor kommer fram.
Vi har mätt sockerhalten i druvorna occh den ligger kring 50 Öe för gröna och blå druvorna nu.

20/8: Sitter under plommonträden i trädgården och slappar med en Amarone, efter en lång dags arbete med stockarna. Grönskörd, uppbindning, och uppsättning av nät.

10/8: Nu har vi fått regn så det räcker, ca 70 mm på 10 dagar nu.
I den hårda blåsten sliter sej ofta topparna på vinrankorna och kan gå av. I vilket fall som helst får vi varje dag binda upp rader igen.
Det finns redan en viss sötma i druvorna, fast de är små och gröna.

7/8: Det växer så kraftigt att vi måste binda upp (om) ett par rader, då det annars hotar att bryta av en del skott.
I veckan kom 24 mm regn , och det är lagom. Vi har just nu ingen ny prognos om skördedatum.

2/8: Lanseringen av vårt senaste torra vita vin, "Caprice 2015", på Systembolaget, går planenligt med fotografering i veckan. Beräknad första försäljningsdag 1:a september.
Vinstockarna är friska och fina och växer bra.
Några stockar med Cab. Cortis visar lite sen mognad med blandade små och stora druvor och lite intorkat som inte gått i blom.

26/7: Det växer så fort i skott och vinstockar att vi inte hinner med all rensning och uppbindning.
Dags att börja klippa ner klasar som inte hinner utvecklas bra då deras bladförsörjning inte räcker till ..(=grönskörden)
Generellt sett utveckar sej klasarna mycket bra i detta vädret.

22/7: Nu har vårens sticklingar fått rötter tillräckligt långa för att kunna planteras ut. Ett antal Cabernet Cortis och Chardonnay fick komma ut i raderna.
I veckan hade vi ett trevligt besök från Tyskland, som uppmärksammat svensk vinodling och specielltvårt "Caprice 2015", som ett av årets svenska bästa viner odlade och framställda i Sverige. Sånt gläder.

.........
Cabernet Cortis - blå druva till rosé .................................Solaris - 3 m hög nu.

18/7: Skön temperatur, men mest mulet några dagar. Största tiden har gått åt att ta tjyvskott och binda upp skott. En del skott är väl 3 - 4 m långa nu och blåsr rätt lätt av i vinden. Alltför långa skott kapas.
Nya linor, högst upp på stolparna, har satts upp på 6-7 rader i södra området. Nu kan alla stockar där växa lite till innan de binds upp.
Nyplanterade (2016) Solaris har i flera fall nått över 1 m på höjden, tack vare plantrören som de växt inne i. Vi börjar så smått att öppna rören nu för att ge bladen mer ljus och stadga. De flesta sticklingar vi planterade förra året har inte klara våren och torkan, så de får ersättas när vi har plantmaterial till dem.

13/7: Solen gassar, vindruvorna börjar närma sej små ärtor i storlek, för de kraftigast växande stockarna. Jag har dragit ytterligare några hundra m linor i det nysatta området och där börjat binda upp så smått, på de ställen där det behövs.
Då och då har vi visningar med provsmakning, och det är alltid trevligt med alla nya bekantskaper och konversationer. De presentationer vi har för våra viner, finns nu inlagda under fliken "Våra Viner", till vänster.

9/7: Torsd. - fredag var vi på Skepparps (Vingårds) Vinfestival tillsammmans med flera av de svenska vinerna och de som fått utmärkelsen "de 10 bästa svenska vinerna 2016". Ett trevligt evenemang dår vårt vin och vår närvaro uppskattades.
Väl hemma igen har vi nu sålt resp reserverat det mesta av 2015 års skörd till systembolaget och till restauranger.

5/7: En hektisk vecka med vingårdsvisningar, födelsedagar, uppbindning av vin och ogräsrensning.
Däribland också 55 mm nederbörd under en av dagarna, men marken absorberade allt utan vidare.

30/6: Det blommar för fullt i vingården, och en hel del har blommat klart nu.
Nu finns det vatten i marken så det räcker. Vi behöver binda upp rankor varje dag, för att hålla dom på plats.
Värmemässigt ligger vi nu ca 1 månad före förra året (2015) och ca 1 vecka före år 2014, som var ett mycket bra år.
Det går långsamt framåt med radfräsen, som har lite svårt att tränga ner i den torra marken, men nu ska det gå lite bättre med fuktig mark. Ibland svänger den i sidled upp till ca 15 cm och med traktorns rörelser och stockarnas något ojämna placering i raderna, kan precisionen och "rakheten" av fräsningen längs raden vara lite ojämn ibland. Lite jobbigt kan det också vara att sitta med huvudet bakåtvänt och iaktta fräsen samtidigt som man kör framåt i den smala raden .. men det går, och det är jag nöjd med.

21/6: Nu har även Cab. Cortis börjat blomma så smått. Vi binder upp skott så snabbt vi hinner och orkar med. Varje skott verkar växa 5 - 10 cm om dagen just nu.
Den nya radfräsen har provkörts igen idag med nya inställningar på sidutstick och fräsdjupet. Det var efter regnet. Nu gick det mycket bättre och flera rader kördes igenom. Känns skönt att den fungerar som tänkte.

19/6: Åter till sysselsättningen med att binda upp, rensa skott, ansa ogräs, dra nya linor och klippa gräset.
Ett antal flaskor har gått till försäljning i närområdets restauranger.
Vårt rosévin "Rosanna" och vårt halvtorra vin "Barcarolle" ,tycker vi bara smakar bara bättre och bättre.

18/6: Har sprutat svavelnäring tillsammans med extra K och Mg. 0,5 % av varje sort.

15/6: Idag fick vi så äntligen regn - 10 mm under dagen. Det är förhoppningsvis en början.
Och idag visade sej första blomman på Solaris, 15 - 20 dagar tidigare än "normalt".
Radfräsen som jag köpte i våras är nu testad på nyplanterade området med tillfredställande resultat, dvs det går att fräsa bort allt ogräs i raden ca 15 cm ut från plantorna. Alla de 5 nya raderna har fått var sin sida om stockraderna frästa nu.
Där marken är hård och torr, fungerar inte fräsen, då den lyfter från backen och tar inte.
Vi har bundit upp plantor ett par timmar igen, det krävs fortlöpande.
Den första nysatta Solarisplantan har idag växt ur sitt plantrör. Det växer dubbelt så fort i plantrören tydligen.

10/6: Vattnat i 4 timmar - halva planteringen.! - därefter förberedelse för gäster.
.
Vårt bord på Vinkällaren Grappe ...........................................Presentation på Aludden i Lerum

9/6: Presentation av svenska (diplomerade) viner idag på vinkällaren Grappe i Stockholm.
Vi fick fina (muntliga) recentioner på alla deltagande viner , och vår "Caprice" tycktes vara ett av dom bättre, sas det till oss. Hoppas det kommer i skrift också. Journalisterna täckte en stor del av vinsverige och större tidningar.

8/6: Efter den långa torkan (flera veckor nu) och värmen, ligger nu fukten ca 30 cm ner i marken.
Således har jag vattnat 4 hela rader i förrgår, förutom alla nyplanterade stockar igen,
De som inte fått vatten på 2 veckor, växer lite långsammare. Övriga stockar växer så det knakar.
Vattnet tas från "gårdsbrunnen", där jag får bättre tryck och flöde än från kommunen.

5/6: Många skott är nu mer än 50 cm höga och blomställningarna är stora och vackra.
Stadgat alla skott genom att ta loss alla linor och sätta upp dem igen.
Plockat ut en ny rulle lina och börjat dra tråd på nya området.

3/6: Vattnat igenom nyplanterade Solarisstockar.

1/6: Nu växer det så det knakar i vinskotten. Det gäller även det nysatta som bara är "några veckor gamla."
Kanske 5 stockar av alla visar fortfarande lite trötthet efter torkan.
Arbetet just nu består i att rensa bort alla skott som är för många för att stocken ska må bra och producera kvalitetsdruvor ..

29/5: I lördags var trevligt folk från Halland här för att smaka vin och ta del av vinodling ..
Det är varmt och torrt i markerna, men det växer bra. Idag har vi vattnat 200 stockar igen.
Igår hittade jag ett par blad med en ny sjuka på våra Chardonnay .. måste kollas upp ..

26/5: Igår hade vi en trevlig bussgrupp på 20 medlemmar från en kyrkokör i närheten. Vädret var vackert, alla glada och gillade vårt vin.
På vinstockarna har del skott hat hunnit bli 20 cm nu, men många andra kring 5 cm.
Vinstockar 1 - 3 år får vatten 1 - 2 ggr per vecka nu när det är torrt och varmt.. likasom nysatta.
Om inget mer regn kommer, ska vi börja vattna alla stockar i helgen.

23/5: Efter årsmöte och vintävling hos vinodlarna (FSV), begåvades vi med 2 st diplom för våra inlämnade viner.
"Caprice 2015" kom bland de 9 bästa vinerna 2016 och förlänades lansering i Stockholm på rest. Grappe den 9/6, samt på Skepparps Vingård den 7:e till 8:e juli. Resr. Aludden i Lerum visar även svenska viner, däribland vårt "Caprice 2015", torsdagen den 2:a juni.

Glada diplomvinnare.
Vårt vin "Cabaret 2016" fick även det ett diplom. 60 viner tävlade.
Vinet har börjat växa så det knakar nu. Vi tar av "onödiga" skott på vinstockarna varje dag.
Nyplanteringarna tar sej bra i värmen efter vatten från skyn och från slang.

20/5: Idag kom det äntligen regn. Tillräckligt mycket för 1 dag , men inte alls så mycket som behövs i markerna.
Plantrör för nysatta stockar är också på väg upp.

18/5: Torrt i markerna. Vi vattnar alla nysådda stockar och de som ser lite "svagare" ut.
Då och då går vi en vända och plockar bort skott, där det är för många.
Den sista ändstolpen och några radankare är också klara nu tillsammans med kordonlinan på tre av de nyaste raderna.

15/5: Nu väntar vi på regn. Kallt i luften.
14/5: Efter ett hårt dagsverke idag - Alla 175 nya stockar är i marken nu. Alla plantstöd och stödstolpar satta.

Hurra - vi fick moränmark till flera rader. Vi trodde tidigare att vi hade lera(sandblandad) i den delen av området.
Vi har fått bekräftat att vårt halvtorra vin "Barcarolle 2014", kommer på Systemet de första dagarna i juni månad !

13/5: 125 stockar satta nu. Traktorborren har lagt av , så jag får borra med lilla motordrivna jordborren.

11/5: Knopparna växer och börjar slå ut.
Ytterligare Solaris satta. Har börjat vattna yngre stockar så smått.

10/5. Påbörjat att sätta Solaris idag, med nyborrade hål och i nya rader.

9/5: Knopparna sväller och de första utspruckna knopparna har noterats. Således ligger vi just nu ganska väl i tids i förhållande till ett "normalår". 6 grader i flera dagar nu.

All nyköpta Cabernet Cortis är nu i jorden och vattnade.
En hel del nytt material inköpt, som plantstöd och stolpar i raderna.
Området för nyplantering av Solaris uppfräst, utstakat och första raden markerad för hålborrning.

6/5: 40 plantor Cabernet Cortis satta, i st för "utgågna stockar".
Vi har börjat klippa gräset och maskrosorna för första gången i år.
En del av sticklingarna har oavsiktligt stått en dag tort, och har börjat vissna ner. Dock inte alla. Vi får se hur det går.

4/5: Knopparna sväller på unga och äldre stockar.

28/4: Har packat vår rosé i lådor igår kväll, för introduktion på systembolaget den 2:a maj !
Fantastiskt att vi kommit hit nu.
Knoppsprickning är sen i år också - kanske en vecka sent, som det ser ut just nu ..

25/4: Lite bakslag i våren just nu, temperaturen har gått ner i stället för uppåt.
Vi har gödslat och förstärkt lite här och där med extra jord kring stockarna.
Just nu väntar vi på att få hem nya vinstockar till nyplantering och utfyllnad där äldre stockar gått ut.
Knopparna har bara just börjat titta fram någon millimeter.

19/4: Fortfarande kallt för årstiden ..
Skotten utvecklas inte under 10 gr C medeltemperatur ! Vi behöver värme nu !
Har kört några vändor med traktorn för att mala ner klippet från vinstockarna med slaghackan.

16/4: Knopparna har inte kommit så långt än, så vi väntar ett tag till på utsprickning.
Vi fick en eller två dagars vårfrost i början på denna veckan.

april: Nu följer några dagars arbete med bokföring, leveranser och lindragning ..
. . Kommer på bolaget i maj ..

6/4: Samlat fler sticklingar av "klippet". Grobarheten hitintills verkar vara en bit från 100%.
Plommonträdet har slagit ut i blom.

4/4: Sommarvarmt idag. Sticklingarna har blivit omsedda och alla växter, som tagits inomhus, fått vatten.
Linor i vingården justerade men några linor till behövs dras.
Traktorn klar och utkörd, ska bara kompletteras med lite olja och luft till.
.

3/4: Alla vinstockar klippta , uppbundna och justerade inför årets tillväxt.
Återstår att snygga upp, kalka och gödsla marken.
Hoppas bara att inte knopparna slår ut för tidigt så de skadas av frostnätter som brukar komma den första veckan i maj.
Vädret är idag varmt och skönt och vårt plommonträd har just slagit ut.

2/4: 70 stockar kvar att klippa och binda upp. Det syns redan små vita toppar i knopparna ..

31/3: Vin nr 2 på väg in till systembolaget nu .
Vi väntar också på vår första order från systembolaget på vårt vin "Rosanna 2015". En del arbete med etikettering återstår.
När solen är framme fortskrider klippningen och bindning av vinstockar. C:a 4 rader kvar nu.
Skotten vätskar bra, så det har börjat växa så smått.

28/3: 6 rader klippta och uppbundna nu. Klippet samlas upp i slutet av veckan, så att det blir prydligt.


27/3: Blåsigt och regningt - klipper vin då och då. Har återgått till reparation av traktorn inför vårens jobb .

24/3: Klipper vinstockar igen.
Inte en enda av scillorna i gräsmattan har visat sej än .. dom ska inte vara så här sena, nu när krokusen har blommat.
I Farhult har vi köpt några nya vårväxter och ett par penséer att gräva ner.

22/3: Skönt i luften. 3 ½ rader klippta och uppbundna nu.
Så ofta vi kan ( i 30 % ? av fallen ) övergår vi från Kordonbindning till Guyotbindning, om stocken har bra skott för detta.

18/3: 140 plantor klippta och uppbundna de senaste dagarna.
Kallt om fingrarna .. men ett lungt och skönt arbete. Ser fint ut när det är rensat från gamla kvistar.

15/3: Soligt och vackert. Temperaturen studsade upp till 14 grader på en gång.
Snittytorna på klippta stockar har blivit lite fuktiga = alltså liv i grenen !
Vi har i dagarna bestämt att låta respektive vinstock själv visa om den vill vara en ny Guyot-bindning eller som en gammal Kordon-bindning.
Det känns grymt att såga av fina ("Kordon"-)stammar, fulla med näring, bara för att man i fortsättningen ska binda på ett mer likformigt sätt.
Krokusen börjar äntligen komma upp i gräsmattan nu - tur att man satt 100-150 lökar varje år hitintills. Nu väntar jag på Scilla ..

12/3: Sänt flaskor till bolaget igen, dom ska ha många "gratisflaskor" , innan man får en order som dom ämnar sätta upp på hyllan ..
Därefter tar monopolföretaget c:a 20 kr per flaska för att den ska få stå på hyllan och kunna inhandlas av allmännheten legalt .
Frakt och emmballage kostar också ca 15 kr per flaska, vid "flerflaskorsleverans", om vi inte kan köra ut flaskorna själva.
Kommer det sen en enstaka order från något annat systembolag än de närmsta, kan frakten belöpa sej på 75:-.
Inte mycket kvar sen till vinbonden..

10/3: Fortfarande nattfrost som hämmar tillväxten på stockarna. .. sen är det inte så lustigt att gå ut och klippa vinet när fingrarna fryser fast vid sekatören ..
Idag har vi provsmakning av ett antal av våra viner för en grupp konnässörer, vinprovare och sommelierer från trakten.
Vinbaren (besökslokalen) har värmts upp i en vecka nu, och vi är uppe vid 18 gr C, så det ska bli komfortabelt .
Vi startar med Cabaret-15 (vitt torrt) och därefter Rosanna-15 (rosé torrt),
båda som vi räknar med att ha på bolaget inom kort .. - därefter våra välsmakande Boheme-14 och Barcarolle-14 , båda halvtorra. Möjligen kommer en av dessa även till systemet.

4/3: Chardonnay-sticklingarna har redan fått gröna små blad, så dom får sättas i lite svalare temperatur ett tag.
Ingen ny startmotor till traktor synes än på posten ..

1/3: Idag kom den nya radfräsen som ska användas i området närmast vinstockarna.
En liten tvåskärig plog kom också med, den ska jag också testa i vinbruket.

29/2: Höganäs Kommun anordnade besök av lantbruksminister Bucht för att informera om Höganäs kommuns önskan att bli försökskommun för gårdsförsäljning av vin. Besöket blev synnerligen lyckat!
Deltagare och initiativtagare Peter Kovacs´, kommunalråd och KS ordförande. Deltog gjorde även övriga kommunalråd (C) och (S). Från regeringen kom 3 representanter. Vi fyra kommersiella vingårdar från Höganäs deltog och hade tillfälle att lämna sin syn på behovet av gårdsförsäljning och besöksnäring mm ..

28/2: Ännu flera dagar med frost på nätterna kvar.
Vi har grovklippt en del äldre stockar, men då med "marginal" för att inte delen med snittytorna ska torka in.
Höganäs kommun har ansökt om at få bli provkommun för gårdsfärsäljning av vin och egenproducerade drycker på gården. Det tycker vi är bra och i morgon har regeringen aviserat ett besök på Kullahalvön för att informera sej om förslaget och läget för svensk vinodling.

25/2: Lite halvslask i marken, straxs över noll under dagarna ..
Sticklingarna har inte fått rötter än, men knopparna börjar svälla .
Vi har hållit "tankprovning" tillsammans med några andra vingårdar i NV Skåne, för de viner som ännu inte presenterats för allmännheten, och kunde konstatera att alla vinerna (12 st), som provades höll mycket hög klass.
Vi har smaka vitt från 2015, rosé från 2015 och röda viner från 2014 och 2015 som alla höll en förnämligt hög klass i arom och smak.
Några av dessa förväntar vi oss finna på systemet, några på vinprovningar och andra vid privata sällskap med vinintresserade.

15/2: Tjäle igen i marken, några cm i alla fall ..
Ny startmotor och glödstift till traktorn har inte kommit än, trots snart en månad från beställningen.
Traktorn måste gå för vårbrukets skull.. och för att vi köpt en ny radfräs till att sanera ogräset med nära stockarna.
Idag ska vi avsmaka Solaris 2015 från tanken igen - spännande ! Den bör vara mogen att tappas nu.

10/2: C:a 200 sticklingar tillklippta och putsade.
Nu ska dom prepareras med "rothormon" utvunnet ur färska gröna sälg-kvistar, för att få snabbare rötter.
8/2: Beskurit vinstockar och samlat sticklingar igen. Första steget i prepareringen av sticklingarna klart.

7/2: Bilder från vineriet.

. .
Ståltank .......................... ................Filter o pump.

.
Just tappad rosé (2015)................................Vår nytappade Barcarolle (2014) i väntan på att korken ska svälla.

1/2: Idag tappning av rosé ..
Med tvättningar, rengöringar, filtrering, fyllning och etikettering, går det nog åt nästan en dag.

29/1: Vi har börjat "grovklippa" första raden Solaris, och då också ta tillvara material för sticklingar.
Snart dags att gå ut och staka ut vårens nya blivande rader.
Planen är att få ner ca 100 blå stockar och ca 200 gröna stokar - ock kanske en kortrad chardonnay till . .
Tjälen har gått ur marken sedan ett par dagar tillbaka.
Infartsvägen börjar bli lerig så vi har beställt 17 ton väggrus.

26/1: 10 cm mer snö - som redan har smält bort.

20/1: Lite mer snö, 5 cm .. och Dags att planera versamhetsåret 2016.

17/1: -3 C, solsken. Skånsk vinter.



16/1: Vi har köpt en ny proffsigare kapsylpåsättare i golvmodell, då den tidigare handhållna plastvarianten gick sönder mot slutet av antalet fyllda flaskor.
Alla flaskorna har gåtts igenom en gång till med den nya ytrustningen ..
Nu ligger dom äntligen ner och vilar i sina lådor.

13/1: Vårt vita mousserande är nu fyllt på flaskor och satta med kapsyl.
Nu ska det ligga och mogna innan nästa omkorkning sker.

12/1:

2016-01-12

9/1: Processen med 2:a jäsningen för vårt mousserande, är nu påbörjad. All utrustning rengjord, klar och testad. Vi avvaktar jäsningen.

7/1: Alla tankarna testade, protokollförda, korrigerade och avsmakade. Allt väl.
Vi har börja höja temperaturen på tanken som ska bli till mousserande vitt, enligt champagnemetoden. När vi fått rätt temperatur ska vi börja med nya jästen för omjäsningen, vilket tar ett par dagar att få igång. Därefter sedan med flasksättningen och med de första kapsylerna på. Alla moment här är extra noga i fråga om mängder och temperaturer. Det gäller att få rätt tryck och jäsning i flaskorna.
C:a 2 år tar det nog att få veta om hur pass bra resultatet blir.

6/1: -7 C nu.
5/1: Sol, -5C = kallt, för att vara i Skåne.
När det blir kring +5C , ska vi börja "grovklippa" några rader. "Finbeskärningen" sparar vi med någon månad.
Månades först klippta grenar tas sen till sticklingar för ytterligare odling inomhus. Förra årets miniförsök med sticklingar gick bra, så nu skalar vi upp lite.

3/1: Solsken, några grader kallt = lätt vinter i Skåne - och hela veckan som kommer ! Bra för naturen.
2/1: Det har torkat upp lite i jorden innan första tjälen får tilfälle att krypa ner i ytskiktet.
1/1: Nu får vi lite kyla eg för första gången denna vinter.

2015.

29/12: Besök av jordbruksministern i slutet av februari, är aviserat.
Vi får väl en kort stund samtala om ekonomin i att driva en vingård och vilken samhällsnytta i form av fler arbetstillfällen och intäkter för kommunen, som gårdsförsäljning av enstaka flaskor vin från gården, kommer att utgöra.
I våra södra grannländer är gårdförsäljningnen ett måste, för att få ekonomin att gå ihop och driva vingård.

29/12: Skyfall och frisk vind avlöser varann.. grundvattnet har stigit hela tiden till att nu ligga nära markytan. !
25/12: En frisk NV vind torkar upp i markerna.
22/12: Alla tankar kontrollerade igen. Smak och arom växer långsamt till ..

19/12: Vi har haft årets inspektion av Livsmedelsverket - inga anmärkningar - bara positiva noteringar.
Hela processen OK. Hela kvalitetsmanualen OK. Renlighet OK.

17/12: Idag fick vi äntligen våra "champagneflaskor", som snart ska fyllas med vårt första prov på processen med mousserande vin.

14/12: Ännu mer regn i den redan mjuka och våta marken.
Har varit ute och räknat in alla 1-åriga, 2-åriga och 3åriga stockar för att kontrollera hur de tar sej. - Det känns som "fri växt" det första och delvis det andra året, ger bästa plantutvecklingen.

12/12: Alla blad på vinrankorna har fallit nu. Vi kan börja kontrollera skotten hur vi ska beskära till vårvintern.
Bara det blir lite torrrare i marken, så att vi kan köra med "lilltraktorn", ska vi strö ut kornad kalk.

9/12: Alla viner omdragna och kontrollerade. Smak och arom vinner för varje dag.

3/12: Våra två tankar med torr Solaris har nu blivit en tank, fast större. Båda vinerna var snarlika i smak och arom och satta med samma jäst.
En hel del arbete med att rengöra och desinficera varje tank före och efter omdragning. Jästrester och vinkristaller verkar nästan växa in i vintankarnas stålväggar ibland..

1/12: En hård vinterorkan passerade snabbt. Dock bara lite skador på huset då det vred mot väst när det tog i .. (mer än 40m/s).
Det ser fint ut i vingården. Alla stockar invintrade.
Vinet vilar och mognar på tankarna. Under veckan tappar vi om.

25/11: Vädret tillbaks till mera normala + 5 gr C igen.
Igår tappade vi Barcarolle-14, ("systervinet" till Boheme-14). Det blev ca 70 flaskor efter borträkning av spill och förluster.
Tank och slangar tar 2-3 liter, pump 1 liter, filter ca 3 liter, spill 1-2 liter, som försvinner i hanteringen. Smärtsamt men sant.
Med enklare handarbete kanske en del av detta spill kan minskas, till kostnad av betydligt mer tid.
Total arbetstid ca 8 timmar inkl förberedelser, rengöring, tappning och korkning, och städning igen. Etiketteringen inte inräknad.

23/11: -10 gr kallt i natt. Snö (15 cm) och skare under hela dagen.
Den nya värmepumpen klarade husets värmebehov galant.
Vineriet har fått nya skåp och hyllor till all dokumentation som börjar samlas. Alla ytor rengjorda igen efter arbetet.
100'ra-talet flaskor tvättade igen och väntar på tork och desinficering före tappning av "systervinet" till Boheme(-14).
Vi ska namnge vinet riktigt snart.

22/11: Frost (-0,5 C), och ett tjockt vitt lager på market - för första gången på mycket länge ..

20/11: Riktig frost nu och kommande dagar. Nu kommer alla bladen att falla i vinodlingen. Marken har blivit vattensjuk efter allt regnande.
I vineriet har vi provsmakat alla(5) tankarna igen och provtagit data och justerat något med de viner som "äter" svavel.
Allt ser skapligt ut just nu. Ett par viner börjar få lite "karaktär" nu efter ca en månad efter skörd och jäsning.
- Idag firar vi också att antalet besökare på hemsidan är fler än 1000 st per månad. Tack till er alla som vill läsa om oss.

13/11: Invintringen av stockarna går fint, även på Cabernet Cortis som börjat bli bruna på stammarna nu den senaste veckan.
Även Chardonnay har börjat vintra in fint.
Större delen av odlingen har inte släppt sina blad än, så det har tydligen inte varit frost över 100 cm ännu.
Många av de Cab.Cortis som vi sedan senast planteringen "fått över" och sedan satt lite senare förrförra säsongen, har tagit sej utmärkt och kommer att ge klasar redan nästa höst. Det ser ut som det blir ett skapligt år då för rosé, volymmässigt i alla fall.

11/11: Vi har studerat alla sorters korkar av korkek som vi kan hitta för att studera kvalitén.
En synnerligen stor variation av klassen på korkar ser man.
De skiljer sej ordentligt mellan viner av högre klass och viner av lägre klass.
Vi vill naturligtvis ha en så hållbar kork som möjligt. Korkar av god klass är prissatta upp till 5:- per styck!

8/11: Testat mognaden på Chardonnay igen - fortfarande bara kring 35-40 Oe.
Vilket betyder att druvorna inte mognar mer om de får kvar ute när temperaturen ligger under ca 10 gr C.
Invintringen av stockarna ser bra ut på de flesta håll nu. Det har skett på den senaste veckan, verkar det som.

6/11: Köpt flaskor mm för framställning mousserande dryck.

3/11: Idag har vi igen mätt igenom och avsmakat alla våra tankar , 4 st från 2015 och 1 st från 2014. Vi mäter pH, fritt SO2, TA, Oe, arom och smak.
Efter ev. korrigering mäter vi om relevanta värden. Battonage som regel när jäst finns kvar. Allting protokollförs.
Sist fylls tankarna med CO2 igen, för att förhindra inläckage av syre. Vi har också tagit prover för att bestämma vinsyra och äppelsyra i våra tankar, men den analysen tar lite längre tid. Allra högsta renlighet gäller i vineriet och för labbet.
För några av vinerna börjar man känna den blivande karaktären bättre.

2/11: Kring 10 gr C dag och natt. Fortfarande växer druvorna. Stockarnas blad är gröna med lite gult.
Invintringen av stammarna går lite för långsamt just nu.

31/10: Chardonnay har idag mellan 35 och max 45 Oe.(se bild nedan). Smakar inte riktigt Chardonnay än..
Regent på bilden nedan har max 50 i Oe. Varför just dessa plantor och inte de andra Regent har svårt för att mogna, beror troligen på att blommning och verasion var mkt sen här.

29/10: Provsmakat och mätt igenom alla nysatta tankar.
En av våra "huvudtankar" med Solaris ligger redan på 12% och utan restsötma !
Nu ska den bara mogna lite till i tanken - med batonage förstås.
.
Chardonnay på väg ..........................................................................Omogna Regent.

26/10: Provsmakat Chardonnay druvor idag igen .. den har långt kvar till mognad.
Fast klasarna ser inte så omogna ut längre ..
Vi har haft vinodlarmöte och provsmakat några av våra viner igen - med bra resultat.
Har gjort diverse gårdssysslor inför vintern. Katterna har fått mer värme och en soffa att ligga i.

25/10: Enstaka små glömda klasar hittas då och då, när vi är ute i vingården.
24/10: Vi håller temperaturen i vineriet kontrollerat låg för att passa de jäster vi använder i år och den SO2 vi har i resp tank.
Huvudjäsningen, den vilda produktionen av CO2, verkar vara förbi och en lite lugnare jäsning tar vid nu.

21/10: Efter korrigering av vinmusten så att våra utgångsvärden för de olika vinerna nu är skapliga, puttrar det nu i alla våra påfyllda tankar.
Vi följer i stort Lum Eisenmans manual för vintillverkning, för att inte beskriva allt vad vi gör.. (finns på nätet).
Som alla andra vinodlare, har vår sockerhalt varit lite låg och syran något hög.
Chardonnay har inte producerat något i år pga klimatet.
Förvånande nog kom Regent starkt de sista veckorna och kunde läggas till de andra blå druvorna. Den är välsmakande när den är mogen.
Cabernet Cortis och Regent samjäses då skillnaden mot att jäsa vart och ett av dessa viner för sej och sedan blanda till en cuvé, är minimal.
Smakblandningen av dessa druvor i vin, har vi upplevt som bättre, än viner av rena druvor av resp sort.
Nu är det bara att vänta .. ( och mäta på musten ett antal gånger i månaden).

18/10: På fredag eftermiddag skördade vi alla blå druvor och lagrade svalt över natten. På lördagen behövde vi hinna med plockning (av gröna druvor), avstjälkning, maceration, pressninng och tanksättning, på en dag.
Med ett minutiöst upplagt tidsschema klaffade logistiken bra.
Alla fick vara med om alla moment och även förstås hjälpa till med maten och rengöringen.
Blå druvor till rosé, macererades 6-7 timmar före pressning och gröna druvor c:a 2 timmar.
Vi kunde glädjas åt att vår skördeuppskattning var rejält i underkant, så mängden överträffade förra årets mängd. Trots ett dåligt druvår. Det får anses bero på att antalet producerande stockar ökar för varje år.
Vi har i år satt 3 tankar vit must och en tank röd must.
Då många inte smakat vårt vin, avhöll vi en provsmakning av våra 3 viner i lager, efter avslutad plockning och i väntan på lunch och maceration.
Fler bilder om skörden 2015 finns under "Skörd", till vänster.
.
Plockning............................................................................. vägning och lastning av vindruvor.

16/10: Datum för skörd är satt till lördagen den 17e oktober. Om det blir regn då, får vi rucka lite på planerna. Vi börjar som vanligt tidigt, för att få en kall druva i skörden. I vilket fall som helst kör vi skördefesten för de som anmält att hjälpa till den helgen.
Klasarna hänger fint nu, och har mognat tillräckligt. En del röta och något mer stjälkröta, men det beror på den sena skörden och den kalla försommaren. Kanske något också på att vi borde klippt bort fler klasar i grönskörden, men det är svårt ett sånt här år när klasarna redan är små. De gröna druvorna är betydligt mindre till antalet och klasar, vilket betyder att hela skörden 2015 skattas bli mindre än förra säsongen.

15/10: All logistik klar. Kärl tvättade. Mat inhandlat till ca 24 personer. - I morgon och på lördag börjar vi med druvskörden.

12/10: Ingen frostnatt än, men temperaturen har varit nere i 3,5 grader i söndags.
Det ser ut att bli fint väder på lördag då vi tar ner druvorna. Dvs för att hinna med allt måste viss plockning ske redan på fredag kväll, så att avstjälkning kan starta på morgonen och macereringen av rosé hinns med under lördagen.
Då vi i år använder pektinace efter avstjälkningen behöver vi ytterligare ett par timmar för macerering av alla druvor.
Vi började i söndags med logistiken inför skörden, både för rengöring och iordningsställande av att material till vinskörden och till underhåll av alla som anmält att assistera.
Hemligheten att få ett bra vin börjar med att hålla en minutiös renhet i vad man gör fram till jäsningen och under jäsningen och sedan i vineriet. När vinet är klart, kan man ta det lite lugnare.
I år blir vi nära 25 st till vinskörden, så vi får ha ett antal lag med olika uppgifter ..

7/10: Blåsigt, men medeltemperaturen över 10 grader C.
Ser ut som vi klarar oss från nattfrost fram till skörden.
Dagen arbete är uppbindning och putsning av druvklasar, förutom kontorsarbete och planering inför skörden.

6/10: Rensat mer blad bland klasarna under veckan, som bjudit på omväxlande väder med mycket sol.
Sockerhalten har ökat marginellt men syran minskar hela tiden förstås.
Fortfarande finns viss tendens till stjälkröta och botrytismögel i klasarna. Det finns även lite getingskador som ger bruna och påverkade druvor till druvor i grannskapet. Det hinner inte bli så mycket värre före den 17e oktober. Vi kommer att få sortera lite under plockningen.
De blå druvorna har fått en bättre smak och arom och är inte så markant syrliga längre.
Planen är fortfarande att göra en (mindre mängd) rosé.
Chardonnay på friland är kört i år, likaså större delen av Regent.

28/9: Druvorna fick en dos kolhydrater igen på bladen, ca 2 - 3 %.
Verkar fortfarande vara skaplig tillväxt.

27/9: Vi rensar blad kring klasarna och tar bort angripna druvor. 1 rad tar ca 3-4 timmar att få färdig.
Vi har gjort en noggrannare mätning av sockerhalten, med ett större antal druvor i en klase och mosat ner hela druvans innehåll av druvmassa. Det visar sej då att vi ligger på ungefär Oe 70 i medeltal.
Hurra - det går skapligt att göra vin även i år. - Bara det inte blir mer röta ..

24/9: Vackert väder, jämn eftersommartemperatur. Druvorna mognar långsamt.
Vi rensar klasar från missfärgade druvor och druvor som är spräckta eller börjat mögla.
Stiger sockerhalten något får vi ädelröta i st f mögel.

21/9: Mätetal för sockerhalt(Oe) från 21/9:
Solaris: medel 60 - bra upphämtning!
Cab. Cortis: medelv. drar sej mot 55 - viss upphämtning under veckan.
Regent: ca 45 - ingen ändring under veckan.
Chardonnay: 25 ?
Vilket betyder att det blir skörd på Solaris, och om det inte blir frost senare i oktober, en möjlig skörd även på Cab. Cortis.

Mätetal (Oe) från 15/9:
Solaris: medel 50, max 63, min 41.
Cab. Cortis: medel 50, max 68, min 45.
Regent: medel 48 - syrlig !
Chardonnay : omöjliga att spräcka ..

.
Näten är uppe nu................................................................. korrodor av vindruvor.

20/9: Hagelskur i morse - de närmaste dagarna utvisar om utfallet.
Fåglarna sitter på rad ovanför de blå druvorna .. dags att sätta upp näten!.

19/9: Gett mer kolhydrater - 3% Mol Turf, på östra sidan av raderna denna gång.
18/9: Åter från Valpoliciella !
Efter ett par hektiska dagar med Amarone, Ripasso och Prosecco , har vi nu återkommot till verkligheten.
Första åtgärden är att binda upp allt som blåst ner.. sen en lätt sprutning med kolhydrater (2%) för att höja sockerhalten.
Förvånande nog ligger Oe på värden kring 50 både för blått och grönt i odlingen.
Kanske blir det en skörd som duger till vin, i alla fall

10/9: Har gett lite extra bladnäring av svag Kalium- och Magnesium-lösning (0,5%) uppslammat i kolhydrater (Mol Turf 4%), för att bladen ska ge druvorna mer näring.
Nästan all borttagning av blad är klar, likaså grönskörden - kanske måste vi minska antalet klasar ytterligare ..

8/9: Solaris har plötsligt fått en skjuts uppåt i sockerhalt och ligger nu omkring Oe 40+, men än är det långt kvar .
Cab.Cortis har precis börjat med sin verasion.

6/9: Vi river blad på östsidan av stockarna för att ge klasarna bättre sol och vind.
Grönskörden på Cabernet Cortis är ganska lätt att göra i år - inte så många druvor.
I enstaka fall har vi verasion, och där är sockret bättre.
Just nu pendlar sockerhalten mellan 25 och 50 Oe - mycket svagt för årstiden.

4/9: Har satt en rad till med sticklingar av Chardonnay. Alla sticklingar av Cab. Cortis är i jorden också.
Det ser ut att vara fint och många klasar på de flesta håll, utom på de äldre Solarisstockarna. Vi slipper då att göra en grönskörd där.
Däremot är druvorna långt ifrån färdigutvecklade - kanske en påminnelse om att skörden kan utebli om vädret blir sämre ..
Medeltemperaturen har i dagarna fallit ca 5 grader ..

30/8: Alla (nästan) Sveriges vingårdar hade sin årskonferens med vinbedömning och diplomutdelning i helgen.
På bilden syns några vingårdars vinmakare med diplom. Däribland Södåkra Vingårds vinmakare, Judith, med diplomet för vårt vin "Boheme".


26/8: Medeltemperaturen har börjat dala under 20 gr C. Men vi har fått 15 mm regn och det är perfekt.
På diagrammet över förra årets "graddagar" framgår att vi ligger nära 300 graddagar efter förra sommaren. Det torde vara c:a en månad av sommar, som vi saknar just nu.

23/8: Fortsätter med att vattna och med att binda upp alla skott "på villovägar".
Under veckan har vi haft besök av många trevliga personer i ett par grupper. - Vi gläds åt intresset.

19/8: Dygnsmedeltemperaturen har stigit till över 20 grader igen. Bra för druvklasarnas tillväxt.
Vi har börjat vattna allt nyplanterat i år.
Igår fick vi vår fina nya Husqvarna gräsklippartraktor. Efter att äntligen brutit ut den ur leveransboxen försökte vi starta den på olika sätt i nära 48 timmar. Efter att ha läst alla manualer, kontaktat Husqvarna och leverantören, sett en massa timmar på YouTube om hur man lagar trilskande åkräsklippare, gjort otaliga försök med elektronik, bränslevägen och tändning, kunde en elektrisk glappkontakt i förgasaren lokaliseras och maskinen startade.
Vingårdsvisningarna i vecka rullar på och det är trevligt med alla dessa nya och intresserade människor i vingården och besökslokalen.

15/8: Vi har börjat återplantera de Cabernet Cortis som inte klarade sej igen.
Tror att vi kan börja snygga till i Vingården med att klippa gräset på måndag , då vi får vår nya trädgårdstraktor.
Dygnsmedeltemperaturen har vänt upp till över 20 gr C - vilket bör få vinet att växa och mogna snabbare.
12/8: De varma dagarna har fått druvklasarna att växa till. De många ofullgågna blommorna är inte så tydliga längre. Då en del klasar har blivit mindre i omfång, blir grönskörden enklare och vissa glesare klasar kan få sitta kvar.

9/8: Väntar på ny trädgårdstraktor med klippaggregat. Under tiden växer gräset.
Druvorna växer till under tiden.
Stcklingarna jag tog i våras, har tagit sej och vi har nu ett antal små plantor av varje sort.

6/8: Vingårdsvisning igen, då det är torsdag idag.
Vi gästades av två trevliga sällskap idag vid visningen kl 16 respektive vid visningen kl 18.
Gästerna trivs här, och vi med dem.
Vårt torra vin Amoroso - 2013, har mognat till sej och blir bättre för varje dag, tycker vi.
Många gäster vill prova vingårdens alla viner som vi har tappade just nu, dvs de två vinerna "Amoroso-2013", torrt vitt vin och "Boheme-2014" , halvtorrt vitt vin.
Viner i tank får vi avvakta med till efter tappningen.

5/8: Stockarna mår bra av det varmavädret nu. Huvuddelen av blomningen är avslutad nu. Trevligt att se de små druvorna börja ta form och växa fram.
Vi har räknat fler skadade stockar av blå Cabernet Cortis, efter förra månadens ogrässprutning med hetvatten. Möjligen är det rötterna som skadats av det varma vattnet. Vi får satsa på en snabb återplantering.
Vår lilla trädgårdstraktor brakade ihop igen - wiren till klippaggregaten gick av, tror det är dags för en ny nu ..

27/7: Cabernet Cortis har blommat färdigt (i princip), Chardonnay har börjat blomma och Solaris fortsätter lite till med sin blomning.
Förhoppningsvis blir det en lång och varm höst , så att skörden får tillräckligt innehåll för vintillverkning.

21/7: Nu har blomningen kommit igång bra, något trevande dock.
Tillväxten är fortfarande kraftig.
En del nya stödlinor behöver sättas upp där det tidigare vuxit lägre stockar.

. .
Vinrader...................................................................................................Vinblommor
. .
Rosor vid radslut.

19/7: Fortfarande mycket stark tillväxt av skott. På många ställen är nu höjden över 2 m = bra. Även tidigare års svagare stockar växer nu relativt bra. Inga bristsjukdommar noterade.
Årets planterade stockar växer skapligt.
Blomningen tar sej långsamt.
Ett fåtal yngre av de blå vinstockarna (5%?), tålde inte vårt försök med att rensa ogräs med hetvatten (99 gr C).
Tråkigt. Vi får återplantera ASAP.

17/7: Långsamt och försiktigt börjar fler och fler blommor synas på stockarna. Även Solaris har börjat få enstaka blommor.
16/7: Cab. Cortis har startat sin blommning. Först på yngre plantor. En hel del blommor på Solaris nu.

13/7: Första blomman på Solaris noterad.! Således iallafall 14 dagar sena med årets gröna druvskörd.

10/7: Blåsten har slitit hårt i rankorna och vi får binda om i långa rader. Samtidigt växer det så det blir allt svårare att få in skotten mellan linorna. En del skott är redan på översta linan nu. I helgen ska det i alla fall bli blommning, som vädret ser ut och som blomklasarna indikerar.

7/7: Går och väntar på blomningen, och fortfarande ingen utslagen blomma !
Varje dag binder vi upp skott som dragit iväg, lite åt fel håll.
En del skott tycks växa 5 - 10 cm per dag, så här års.
För ett par dagar sen fick plantorna en lätt dos svavel i aerosolform för att minska ev botrytisangrepp inne i druvklasarna.
Idag kom senaste numret av "Vinpressen", och där finns vår vingård med på en trevlig presentation.

27/6: Alla blå druvstockar nu uppbundna och rensade från icke producerande skott.

25/6: Vi har sett på att förnya vår utrustning för att bekämpa ogräs och sköta vinodlingen - på Borgeby fältdagar. Troligen Sydsveriges största utställning för arbete med åker och växtlighet. Vi har lärt oss nytt !

24/6: Solsken och vindstilla - en vanlig skön sommardag. Vi har rensat skott och bundit upp mindre plantor.
Det syns nu tydligt vilka stockar som fått frostskador i maj. Skattat till 5% - 10% av odlingen.

20/6: Nu kan man nog säga att sommaren är här. En del dagar är fortfarande kalla , men det bättrar sej.
Temperaturmässigt hade vi förra våren 100 graddagar den 24:e maj och 285 graddagar den 21 juni. I år har vi just passerat 100 graddagar den 20e juni!. Värmen är alltså 1 månad sen.
Skotten är nu kanske 35 cm som störst och blomställningarna är väl exponerade.

Solaris.

14/6: Två nya diplom på våra nya viner fick vi i helgen.
Vi deltog i grannlandet Danmarks Vinodlares årsinlämning. (Dansk Vinskue 2015).
. .
Boheme...............................Barcarolle
Vi känner oss hedrade efter allt slit.
Det växer nu så det knakar ute i vingården. Även ogräset.

7/6: Tillväxten på stockarna har tagit fart nu.
Bladen har övergått från bruna - skära - gula - till ljusgröna , och i en del fall - gröna.
Blomställningarna är tydliga och sticker ut på varje skott.

2/6: Vi plockar skott som är för många eller sitter fel placerade - och försöker rensa det värsta ogräset med ny handburen utrustning.
Vi har nu 2 säsonger provat cordon-bindning, och finner att skotten växer bättre på våra stockar med gujo-bindning.

30/5: Var just ute och tittade till plantorna ..
Tror att vi ligger ca 20 dagar efter förra året, om man mäter på skotten.
Men nästa alla nysatta stockar har fått knoppar eller knoppanvisningar nu.
Så då kan vi återgå till det vi gillar bäst - ogräsrensningen mellan plantorna.
..
Cabernet Cortis .........................................Solaris ............................................... ny Solaris (2år)

24/5: Söndag. Strålande solsken. Trevlig vingårdsvisning med provsmakning idag.
Gröna bladen börjar titta fram på en del skott.
Vi pillar bort 2:a knoppen och underknoppar och för tätt sittande skott på stockarna.

18/5: I går tappade vi och korkade ca 100 flaskor av vårt nya vin "Boheme - 2014". En underbar skapelse med härlig arom av gula frukter som banan, apelsin, citrus och melon . Smaken är lång och balanserad, med drag åt Riesling. En viss restsötma för att öka karaktären, har vi tillåtit oss. Vårt terroir känns sätta bra prägel på vinet. 13,5 % vol.
.
Återstår att sätta ettiketter på framsidan och beskrivning på baksidan, samt krymphättor på halsen.
En del av detta vin är redan sålt och introduceras i veckan på restaurang "Rut på Skäret" , (återfinns i "White guide" bland Sveriges bästa restauranger).
Alla årets nyplanterade vinstockat på plats nu.
Våren är mycket sen, temperaturmässigt. En bedömning är att blomningen blir 2 veckor sen, och likaså skörden!.
Frostskadorna verkar vara begränsade till ca 5-10% av populationen. Alla knoppar på resp. stock har då inte skadats utan kanske vart annat skott. På varje stock finns således skott som klarat sej.
En senare gallring får då välja ut bra skott och bryta bort skadade.

14/5: 35 st solarisplantor är nu satta i jorden som ersätttning för utgångna stockar. 15 st kvar att få ner.
Fjolårets planteringar tar sej fint, än så länge. Knopparna är nu ca 15 mm som störst.
Vi har brutit pallen med 2000 flaskor och tagit ner översta lagret samt tvättat och steriliserat ca ett 100-tal.
I morgon (15:e) drar vi om och flasksätter den ena vita tanken. Vinet heter numera "Boheme -2014.

9/5: Ny frostnatt igen. Med all sannolikhet den sista i före sommaren.
Ser ut som det blev en del skador (max 20%) på utspruckna knoppar denna gång.
Vi får avvakta och se hur det ser ut om några dagar.

7/5: Efter ett rejält åskväder är marken genomvattnad.
Knopparna är sena detta året pga kylan under våren, men spricker ut om någon dag. Vi har fortfarande frostrisk (!) i natt.
Nya plantor ( 50st Solaris ) har kommit hem, för att ersätta äldre utgångna stockar, och för att fylla ut mellanrum, där det av någon anledning inte planterats någon vinstock.
Plantorna får stå c:a 50 timmar med rötterna i vatten blandat med Aminosol (<3%) och Proalexin (<1%), först i jordkällarensen sen ca 1 dygn i utetemperatur, före plantering.
För planteringen har en motordriven jordborr införskaffats. Den startar lätt (viktigt) och väger inte så mycket, men är kanske lite svag, fast det gör inte så mycket ..

30/4: Alla stockar klippta och uppbundna nu.
Frost 2 ggr till, senaste veckan, men det har stockarna klarat bra.
Börjar bli dags att rensa ogäs i raderna för första gången ..

25/4: Traktorn och slaghacken fungerar igen. Påfyllt med bränsle, vatten och olja.
50 stockar till klippta och uppbundna. Bara 25 plantor kvar att klippa nu.
Knopparna är stora och spricker ut när som helst = ingen mer frost nu.
Men i alla fall är "eldnings-hinkarna" klara för bruk igen.
Ska undersöka om jag kan inhandla en dieselvärmare och köra omkring med i stället.
Har sparat en del sticklingar för experiment.
Ska snart börja dra lite fler support-linor som fattas. En linsnurra är inköpt för ändamålet.

22/4: Hjälp - inatt kl 05:30 gick frostlarmet för att temperaturen låg på +0,8 gr C och på väg neråt !
Bara att dra på sej kläder och ta fram utrustning för eldning och köra ut och tända på! Lätt frost redan i gräset.
När det börjat brinna i hälften av hinkarna rapporterades det att temperaturen vänt uppåt igen och nu låg på + 1,4 grader.
Dags för paus och frukost.

19/4: Efter en kort studieresa till Umbrien och Marche, kan vi kostatera att våren är sen i Italien och knopparna bara ligger 2 - 3 veckor före oss på en del platser. Men just nu har värmen kömmit även till dessa distrikt i italien.
Som alltid lär mans sej lite nytt om druvor, jord, planteringar, beskärning, ek och fermentration. En del tillämpbart här hemma , en del inte.

11/4: Vårväder, klipper och binder blå druvstockar. 25 st kvar nu.

8/4: Säsongens första vingårdbesök med dussinet naturbruksintresserade lärare från mellansverige.
Vi hade alla en trevlig stund.

4/4: Fortfarande +5 grader C i jorden, 15 cm ner.

1/4: Kallt, blåsigt och regnigt. Klipper ändå vinstockar.
Knopparna utvecklas snabbt nu.
Det blir väderspått ett par frostnätter till under påsken.

28/3: Klipper äldre Solaris vinstockar.
Tre rader klara.

25/3: En och en halv rad Solaris klippt i solskenet.
Nya stockar får enkel Gyout nerböjning och äldre stockar blir Cordon-bindning.

22/3: Vi har börjat klippa och böja ner äldre Solarisstockar idag.
Det är bra flyt på saven i stockarna.
Troligen kom sista köldknäppen den senaste natten, och marktemperaturen gick ner till + 3,5 grader C.

18/3: Idag var det 6,5 gr C i marken på 15 cm djup,
men litet bakslag förväntas de närmaste dagarna med några kommande frostnätter ..

15/3: Syns nu att knopparna ökat något i storlek i vårvärmen.
Marktemperaturen nu på 5,5 gr C igen.

13/3: 15 cm ner i jorden ligger temperaturen kvar på 3 - 4 grader pga de kalla nätterna.
Ser inte ut att finnas några markanta torkskador än ...

8/3: Första riktigt varma vårdagen med temperatur på över 15 grader C.
Vi har beställt 2000 flaskor som kommer i veckan - måste ordna plats för detta.
Ingen synbar utveckling av knoppar än, men ogräset har börjat växa.
Flera byggnader behöver lite underhåll i vårsolen.

27/2: Förutom några enstaka frostnätter och vilset dalande snöflingor, drar sej temperaturen långsamt uppåt.
Vi avvaktar fortfarande med klippningen.
50 mm regn senaste veckan. Marken vattenfylld.
Kalk kan vi redan nu lägga ut, NPK får vänta lite tills marktemperaturen indikerar att stockarnas rötter börjar arbeta.
Kontroll och avsmakning av alla vintankar igen. Allt ser bra ut.

20/2: Regn - kontorsarbete inomhus.

18/2: Enstaka vårdagar då och då. Vårlökarna börjar titta upp.
Alkoholtillstånd på plats och första bokningen i vår, klar.

15/2: Hitintills en "lagom" vinter för stockarna. Kring noll grader, fast på plus-sidan, fuktigt och följt med enstaka perioder under noll. Ingen tjäle i jorden att beakta.
Har varit ute och hackat lite ogräs kring nysatta stockar som tagit sej svagt efter planteringen i somras.
Vädret verkar lockande att gå ut och ansa stockarna i, men vår erfarenhet visar att vi bör göra detta så sent som möjligt.
När marktemperaturen börjar stiga och hela stocken är mogen att producera sav och näring, då ska vi klippa i år.
Kanske det blir i slutet av mars.

7/2: Vinter slut igen ..
Vi drog om vår "sista tank" Solarisvin, som legat sur lie med battonage.
Lite provsmakning och justering av kvarvarande ev jäsning.

4/2: Nu är det vinter även hos oss.
Idag ska vi göra battonage och kontrollera svavelvärden och arom och smak i våra tankar.

1/2: Vi har varit på vinmässa i helgen och jämfört importerade smaker mot våra egna - föll bra ut.
Just nu är det mer över noll, än under, men ett par dagar med minus är spått.

20/1: I lördags var vi hos goda (Vingårds-)vänner och testde årets (2014) viner.
Tack Brita och Anders för en fantastisk eftermiddag med alla dessa så goda och intressanta svenska viner från trakten. Vi fick uppleva god kvalité på ett antal Solarisviner, men vad som slog en var att även roséviner börjar uppvisa smakfull karaktär och ett antal intressanta rödviner med signaler om att svensk vintillverkning av svenska druvor tar jättekliv framåt ! Vi vinodlare börjar få muskler och teknik som matchar kontinenten !
.
-Några av våra provviner till vinavsmakningen ...........Fler vinprover (Bilden: Brita Norberg)..

11/1: Andra vinterstormen också avklarad utan större skador.
- Tror inte det var över 30 m/s i byarna denna gång. Lite saker fick vi förstås spika fast.
Det har regnat ovanligt mycket och marken är sur.
Vi har ökat på vår beställning av "ersättningsplantor" för de 2 - 5 % vinstockar som varje år somnar in.
I vineriet fortsätter vi med battonage på de tre viner vi har sedan skörden i höstas.
Smak, arom och mätvärden är under kontroll och i princip som vi vill ha det.
Vid planering av nästa omdragning, inser vi att vi behöver ha en tank på 100 liter till, för bästa logostik.
Möjligen söker vi också nya 50 liters tankar, till sådana som är mer lättarbetade.

10/1: Våra viner finns idag på ett antal restauranger i bygden. På förfrågan har vi har några gånger diskuterat att göra våra viner åtkommliga för en större kundkrets, för de vinälskare som inte återfinns i vår närhet. Besökare till vingården ska kunna ha möjlighet att köpa en flaska av vårt vin, genom de legala kanaler som erbjuds idag. Vi återkommer om detta.

3/1 : Första delen av vintern avklarad. Likaså första vinterstormen utan skador.
Förra veckans vinavsmakning i tankarna bådar gott.

2014:

26/12: Och så kom till sist vintertemperaturen till Skånes kustland .. - 6 grader C just nu.
I början av veckan blir det lite snö, men därefter blir det mer vanliga temperaturer på +5 gr C.
Rosorna har vi inte hunnit ta in ..

22/12: Massor med regn den senaste tiden, bara idagoch igår 20 mm. Senaste veckorna 50 mm.
Temperaturen är som om det vore vår idag, men kommande vecka spår DMI ner till -10 gr C.
Vinet i tankarna mognar som förväntat, 2 viner behöver snart dras om igen.
Vårt rosévin ska bli spännande att smaka om ett par månader när det börjar bli klart.

13/12: Ingen storm inatt. Bara lite lagom blåst, annars 7 gr varmt och vackert väder.
11/11: Datorkrasch igår - tar några dagar att komma igen efter det.
Ny dator, nytt operativsystem, nya filer - allt nyttt att lära om ..

10/12: Vår Vinglögg har fått fina recensioner, det värmer.

7/12: Vi har höjt temperaturen från 14 grader till ca 17 grader för den tank som fortfarande jäser.
Dagens vinodlarmöte gav ytterligare lite tips om mekanisk markhantering och omdragning av tankar.

1/12: Invintringen av stockar ser ut att gå bra för de flesta nysatta stockarna.
Fortfarande finns ett antal plantor med gröna blad i topparna - väntar dom på mildare väder ?
Några av rosorna i radsluten blommar och sätter nya knoppar igen ..

21/11: Arbete i vineri med mätningar och omtappning.

17/11: Grått och trist ute, men flertalet av stockarna har gröna blad i topparna.
Stammarna visar tydliga tecken på långsam invintring.
I vineriet doftar det gott av vin, jäst och aromer.
Det är inte färdigjäst än.

12/11: Definitiv i början av hösten nu.
Vinet börjar bli slutjäst, dvs de som vi inte ska ha malolaktisk jäsning på.
Ett sannt nöje att gå i vineriet och mäta och smaka för att se hur det utvecklas.

6/11: Sommaren lider mot sitt slut - medeltemperaturen flera dagar under +10 gr C.
Stammarna på vinplantornas årsskott börjar mörkna och vintra in, i lagom takt.
Bladen gulnar och börjar falla av.
Snart dags att klippa gräset och renas ogräs för sista gången.

29/10: Fortfarande ca 12 grader C i medeltemperatur. Alla vinfat jäser fortfarande långsamt i rätt temperatur.

26/10: Bladen blir långsamt gulare men många toppar på stockarna är gröna och växer .
Dygnsmedeltemperatur 12 grader C.

22/10: Efter att alla druvor ligger i tankar har vineriet städats igenom och rengjorts en gång till. Det är många hinkar, lådor, tunnor, tankar och utrustningar som ska vara helt rena och torra innan de ställs undan.
.
- Provskörd av Cabernet Cortis.................................................Några hinkar blå druvor till avstjälkning.

19/10: Alla druvor skördade. Utmärkta värden på socker och syra i Cab. Cortis.
Musten satt till jäsning och har en fin smak - blir nog en god arom.
Kvar att rensa all utrustning och ställa undan. En hel del höstarbete i vingården återstår.
Medeltemperaturen har närmat sej 15 gr C igen, vinstockarna behöver dock en mjuk invintring utan snabba ändringar neråt i temperaturen. I vilket fall som helst ska dom få lite extra kalium i jorden, om dom nu hinner ta upp det i rötterna.
Hösten verkar ha gett en utmärkt mognad och arom till Regent, som vi har kvar några stockar av.
Chardonnay smakar också fint och har tillräckligt bra värden för vintillverkning!

17/10: Fortfarande medeltemperatur på mer än 10 gr C, och de blåa druvorna hänger kvar en dag till ..

14/10: Medeltemperaturen börjar krypa ner mot +10 gr C. Därunder sker inte mer tillväxt av vinet.
Vi planerar att at ner återstående blå druvor på fredag (17:e), då vi ska ha en fin, torr och solig dag.
Om elementen är med oss, blir det då en god rosé.
Klasarna av Chardonnay smakar nu fint, och duger bra för vin - men dom är inte många än. . - Chardonnay som mognat i Skåne.

9/10: Fortfarande växer stockarna. Idag hade vi 22,5 gr C i vingården, igår 17,5.
Cab. Cortis verkar ha dragit nytta av det för dagens sockermätning gav 90+ Oe, några upp till 100 Oe.
Vi får se när vi har tid att ta in den.
Regent ligger kvar kring 60 - 70 Oe, men har en bra smak.
Våra Chardonnay har ökat lite till 75+ Oe, fast en del klasar ligger kvar på 60-65 Oe.
Enstaka klarglömda klasar med Solaris ligger på 105 Oe nu.
I Vineriet har båda tankarna nu jäst färdigt - alltså lite arbete i helgen.
Vårt vin Amoroso 2013 (som är en cuvé med i huvudsak Allegro 2013 som ingrediens), smaka bara bättre och bättr , tycker jag.

1/10: Idag jäser det kraftigt i båda Solaris-tunnorna.
Temperaturen just nu 13,5 gr C i vineriet (,något högre i tankarna).
På återstående kvarhängande druvor uppmättes :
Cabernet Cortis 80 Oe
Regent (ojämna vädren) 60-65 Oe
Chardonnay 75 Oe - en fin överraskning att det gått så bra med dessa stockar.

28/9: Så har vi skördat årets Solaris. Solsken, blå himmel och 21 grader C.
Vi fick en hel del mer druvor än alla våra pryttlar tillsammans kunde rymma. Vi var färdiga till lunch (sen lunch) med plockningen. Viss rensning av klasar ingår i detta. Den trånga sektorn under dagen är först macereringen i ett antal timmar och sen pressningen i omgångar i vår 80 liters press. Pressning ska ske lungt och med så lågt tryck som möjligt för att få ut rätt saft och så lite kärnkross, stjälkkross och skalmassa, som möjligt. Avspolning med högtryckssprutan av alla kärl och maskiner måste också hinnas med under dagen, och det hann vi precis.
Basdata på musten vid tanksättning blev : 103 Oe, 8 g syra/l och 3,0 pH - näst intill perfekta data.
Därefter kvällens skördemiddag för alla medhjälpare.

. - Här kvarhängande blå druvor.

21/9: Mätvärden idag (21/9) :
- Solaris 96 - 105 Oe
- Cabernet Cortis 75 Oe
- Regent 60 - 65 Oe
- Chardonnay 60 - 65 Oe
Syra ej mätt.

17/9: Solaris nu uppe i 95 - 100 Oe , och alltså klar att skördas.
Vinskörden (gröna druvor) redan bestämd till 27:e sept.
Satt ut en getingfälla till. Ser dock inga antydningar till mera getingangrepp.
Fortsätter att klippa bort blad på östra av vinradernas sida för att inte få skugga framför druvklasarna.

16/9: I lördags hade vi besök av två av Danmarks mest kända vinodlare - Lars Hagerman och Sören Hartvig.
.
Kelleris Vinslott.
Vi har talat vin, smakat vin och besett våra anläggningar.
Vinet sas vara gott.

14/9: Lite getingangrepp här och där bland klasarna ! Måste sätta ut fler getingfällor .
.
Vi har idag tappat upp och korkat ca 60 l vin på flaskor. 3 - 4 liter gick till spillo i hanteringen. Det får vi meddela Skattekontoret i Ludvika, annars får vi väl böter ..

.
12/9:. . 25 gr i vingården idag. - Sommaren fortsätter.
Solaris har 80 - 90 Oe. Lite getingangrepp finns, så vi har börjat sätta ut getingfällor.
Blå druvor 60 - 70 Oe (ca).

9/9: Se till vänster under fliken - Våra viner !

7/9: Föreningen Svenska Vinodlare höll i helgen sin årskonferens med föredrag, årsmöte, vinprovning och produktmässa.
Gustibus administrerar vinprovning av 53 inlämnade viner.
Södåkra Vingård erhåller diplom för sitt vita vin "Amoroso - 2013". Cuvé på gårdens vita viner.

5/9: Vi har tidigarelagt den prospekterade skörden av Solaris till 26 - 28:e september - hoppas det inte regnar då ..

4/9: 26,5 grader i vinodlingen idag. Bra tillväxt i topparna på de flesta håll (- dvs de toppar som ska växa).

3/9: Sol och värme är tillbaka igen.
Har plötsligt idag fått en dag "ledigt" från ett av mina arbeten ..
River blad på östra sidan av Solarisraderna 2 - 11.
Ska spruta bladnäring i kväll, aminosol, bittersalt och ferrovital.
Ändrar och uppdaterar i presentationsbroschyren för vingården ..

27/9: Har satt på nät på de 2 raderna av blå druvor idag. Oe ligger redan på 60 - 65 på Cabernet Cortis. Några Regent ligger också bra framme. Inga nät satta på förra årets plantering av Cab Cortis. - Vi får se hur det går, på de fåtal stockar vi tillåtit bära en klase druvor.
Solaris ligger uppe på på 70 - 75 Oe !. Vi har inte börjat mäta syra än, men smaken indikerar att vi kanske borde ..

25/9: Korta regnskurar avlöser lika långa perioder av solsken. Temperaturen är acceptabel.
Idag har vi tappat vin igen, dels till försäljning och dels till Föreningen Svenska Vinodlares inlämning av viner till bedömning. Vindommarpanelen leds av Gustibus.
Vi har på prov skapat en ny Cuvé som vi vill ha bedömnd. "Amoroso 2013", vitt torrt vin.
.
Flaskor till ettikettering.
Vi har tagit prover och mätt på tankarna och korrigerat något i värdena.
Sen har jag varit ute och glesnat i bladverket för bättre sol och vind på druvklasarna.

21/8: Stockarna har börjat växa igen - efter regn och förhoppningsvis lite gödning.
Solaris har snabbt kommit upp till 68 Oe på en slumpmässigt uttagen klase ! - har inte kollat om det är alla klasar -

20/8: Äntligen är regnet här. 30 mm på ett par dagar nu.
Har passat på att gödsla med NPK + spårämnen.
Alla rader ca 20 g per stock utspritt ca ½ m2. Nysatta plantor ca 5 g. Förra årets stockar ca 10-15 g, dock rad 5 istället - ca 30 gr upplöst i vatten på försök.
Våra "ettåringar" ligger idag en bit efter i tillväxt, så det är på försök att ge en del extra gödselgiva. Kanske det är för sent på säsongen - vi får väl se..
Verasion har skett och tiden för svavelsprutning är förbi.

15/8: Klippt gräs i vingården. Rensat ogräs på rad 5 övre delen samt gett NPK i vattenupplöst form (ca 20 gram) till varje planta av de 25 st där. Därefter ca 5 l vatten per planta. Får se om det växer bättre med det och om näringen och vattnet kommer ner till rötterna.
Verasion har börjat på blå druvor. På dom gröna är det svårare att se ..

14/8: Efter ett par regnskurar i veckan växer det lite igen bland de nyare stockarna. Men det är fortfarande mycket torrt i marken. Druvorna tar sej dock lite bättre. Oe närmar sej 50 på ett par håll.
Vi har nu bestämt hur vi disponerar tankarna under hösten. Det innebär att vi slipper köpa en till tank för lagring och jäsning.
Alla som smakar på vårt vin säger att det är gott och vill gärna ha det i sitt sortiment. Vi fortsätter en försiktig insäljning av vinet där vi ser att det passar.
Sommaren fortsätter att vara varm. Idag hade vi 25 gr i vingården igen.

9/8: Efter ytterligare en torr vecka med vattning av nysatta stockar, har vi äbtligen fått lite vatten från ovan och lite svalare väder med dygnsmedeltemperatur strax under 20 grader. De flesta stockarna ser fina ut, men några fått extra vatten men ändå dött.
Förra veckan låg Solaris Oe på 25 - 35. Denna vecka 30 - 37, med enstaka värden kring 40 Oe.
Blå druvor har bara 15 - 20 Oe och ligger några veckor efter Gröna druvor.
Har sprutat bladgödsel igen med Aminosol 1%, KaliumPhosfat 0,5% och Svavel 0,5%. - Ser ut som stockarna tar åt sej av detta.
Vi binder upp stockarna ett par gånger i vecka, då dom växer bra och ibland lossnar från bärlinor i blåsten.
Vi resar ut klasar ett par gånger i veckan för att de kvarvarande klasarna ska få hög kvalitet och inte belasta stockarna så mycket.
Alla nysatta och förra årets stockar är uppbundna igen och på årets plantor har bara ett skott sparats för att det ska växa snabbare uppåt.
På förra årets plantor sparade vi flera skott för att få mycket blad som ger bättre rotbildning,

31/7: Vi ligger just nu ca 130 graddagar mer än förra året vid samma tid. Det borde betyda att det går att skörda ett par veckor tidigare i år. Alternativt att om skörden sker vid samma tid som förra året, så har druvorna mognat ett par veckor mer än förra året.
Alltså räknar vi med en bra skörd i år. Klasarna ser bra ut just nu.
Idag tror jag att vi har Solarisskörd första veckan i oktober och Blå druvor klara v.42-43, ev v 45 om det ser bra ut.
I år har vi bara ett fyrtiotal stockar med blå druvor där vi räknar vi med att skörda.
Många plantor lider svårt i torkan, Värst är det för nyplanterade stocka från förra året. Vi vattnar och vattnar så mycket vi hinner och kan i förh till allt annat som ska göras - tex uppbindning och rensning av svaga klasar.
En del stockar har fått gula blad så - Idag har jag sprutat bladnäring. Aminosol 0,7%, Ferrovital ca 0,5% och bittersalt 0,8%.
Aminosol för att ge extra proteiner, Ferrovital för att ge järn i bladen till klorofyllprocessen och bittersalt (Mg) för att råda bot på ev magnesiumbrist, som ger gulaktiga blad. Om detta inte hjälper kör vi ett varv med Kalium (Proalexin) i morgon eller övermorgon.
Jag har sparat rad 1 resp rad 5 (stock 1-15), för referens hur det verkar.

27/7: Inget regn trots prognoser om regn. Har börjat vattna igen. En del av åretsplantor har börjat torka itopparna = i tillväxtdelen.
Har bundit upp nyetablerade stockar vid stödkäpparna, och gett extra vatten.
Många stockar växer fint med redan stora klasar. Dags att rensa ut en del klasar igen.

21/7: Efter ett antal födelsedagar och en kortsemester är vi i farten i planteringen sedan ett par dagar tillbaka. Med temperaturer mellan 25 och 35 under flera veckor och utan regn börjar de stockar som inte har rötter ner till grundvattnet nu att se slokande ut. De som har vatten i rötterna växer så det knakar. Övriga har jag börjat vattna igen - 4 rader på förmiddagen, och ett par rader till före kl 22.
Grönskörden har börjat, samtidigt som vi rensar ut lite skott som växer för tätt.
Hela förra årets plantering är genomklippt på icke önskvärda grenar och därefter uppbunden igen.
Har sprutat igenom alla rader med K-Mg, Fe och svavel 0,3% ca, som bladnäring förra veckan. Ser fint ut efteråt. Många stockar med antydan till magnesiumbrist gillade bladnäringen och gick över mot lite grönare .

12/7: Blommat klart nu, sånär som enstaka blå druvstockar. Ha rgett bladnäring, svavel, K-Mg ocg FE, som tidigare.

11/7: Har placerat ut ett av våra viner, "Allegro 2013" - torrt och vitt, på en lokal gormetkrog i bygden. Känns fint.

6/7: Vattnat nästan 10 hela rader på ett par dagar nu = ca 500 stockar !

4/7: Chardonnay har börjat blomma, så skönt. Det ser ut att bli ett bra vinår för oss.
Vi klipper och rensar när vi hinner.

30/6: Solaris var i full blom 29:e juni, Cab. Cortis den 28:e. Alla nyplanterade stockar har fått vatten liksom förra årets plantering.

26/6:


23/6: De första blommorna på Solaris har börjat synas.
Det växer frodigt. En del skott har nårr översta bärlinan, men en stor del håller sej fortfarande ca 30 cm upp från stammen. Nästan alla stockar har bra fruktämnen och i rikt antal. De nysatta högstam Solais, verkar nu på de flesta platserna ha tagit sej och skjutit skott, liksom 97 av alla 100 st Cabernet Cortis också.
Temperaturen i luften och marken är bra, varmt och skönt, det saknas bara nederbörd.

17/6: Vattnat igenom alla 250 av årets stockar. Klippt allt gräs och ogräs i och mellan raderna, Har skaffat mej en ny teknik att hantera motorgräsklipparen så att jag kan klippa ner 95% av ogräset i raderna mellan stockarna - mycket nöjd med detta.
Jag har ca två rader kvar att rensa ut skott som sitter för tätt.
De stockar som varit svaga i ett par år, tar sej något bättre detta året. Kan det bero på den rikliga givan av mineralsalter eller möjligen på den milda vintern ?

15/6: I helgen har vi haft våra två viner med på årets danska "Vinskue", dvs vinprovning.
Ca 150 viner deltog och 125 av dem var kvar till domarnas slutomdömme.
Vi känner oss djupt hedrade att vi där, i den svåra konkurrensen, fick Diplom för bägge våra inlämnade viner.
Vi hade eg tänkt att lansera våra viner vid ett senare tillfälle, men nu, genom vinprovningen, får det väl vara officiellt vad de heter !
Vinerna, som båda är torra vita, heter "Appassionata 2013" och "Allegro 2013" . Båda vinerna hamnade i den högre delen av poängskala och Allegro fick 1 poäng under bronsmedalj!
Ca 1/4-del av alla viner fick någon form av omnämnande, ett antal Diplom och några få medaler.
Vi är fortfarande djupt hedrade och förundrade över våra vinframgångar. Det sporrar oss till nya tag i arbeter för excellence iallt vi företar oss.


10/6: Vattnat de nyplanteradestockarna och förra årets stockar.

4/6:

Efter lite lätt regn, växer det bra. Jag har vattnat igenom alla nyplanterade stockar 2 ggr de senaste veckorna. Förra årets plantering har fått vatten 1 gång.
Var ute med sprutan igen i veckoslutet för bladnäring. 0,4% S med 0,5% Ferrovital och 0,5% Bittersalt. Svavlet ska ev inte behövas igen förrän strax före blommningen, men förra årets angrepp gör mej lite mer försiktig med att slarva med svavel.

1/6: 96 st av 100 nysatta Cabernet Cortis växer. C:a 75% av 150 nysatta högstamplantor Solaris visar tillväxt, övriga verkar komma lite väl långsamt. Men dom har fått lite extra vatten då och då. Kanske borde de ha fått lite mer näring i planteringsgropen ? eller fått stå ett dygn till i näringsrikt vatteb förre plantering ?

30/5: Näringstillskotten ser ut att ha verkar bra, med något grönare blad och förbättrad tillväxt.
Vi har tagit ut några flaskor vin ur vardera tanken , buteljerat och sänt till internationell vintävling. För att testa ..

23/5: Planterat några enstaka stockar som blivit över sen sist. Vattnat igenom nysatta. Gett bladnäring med spruta => 0,4% S, 0,5% Fe, 0,5% Mg. Järnet är till för att bättra på klorofyllbildningen i bladen. Detta stärker ämnesomsättningen i plantan.

18/5: Det växer lite trögt, tycker jag. Kanske beroende på att vi testar nya uppbindningssystem ..
För säkerhets skull lägger vi ut lite NPK med spårämnen (motsv. ca 65 kg /ha) och lite till K-Mg (motsv. ca 20 kg/ha).
Då det började regna idag, får all bladnäring vänta. Annars kunde man gett gödningen vi bladen i stället.
Den förnämliga el-sprutan har gått sönder - det verkar behövas ett nytt handtag till "sprutröret".

11/5: Det växer bra just nu och de nysatta Cab. Cortis har redan små knoppar.
Har kört ut 200 kg planteringsjord ytterligare, för att lägga ovanpå nysatta Solarisstockar.
(Sammanlagt ca 800 kg nu.)
Provsmakat årgång 2013 igen - blir bara bättre och bättre, tycker åtminstone vi ..

8/5: Nu är frostrisken över för detta året. Temperaturen ligger nog kring +10 gr i medel, fortsättningsvis.
Av de 250 nya stockarna jag beställt, är nu ca 210 planterade.
Det börjar bli ett visst motstånd i ryggen och benen f.n.
De första 75 har doppats i vatten innehållande Aminosol gödningamedel och därtill fått lite korn NPK med spårämnen i planteringsgropen. Rseterande har bara haft aminosol och inget extra NPK. De sista 100 har inte fått något extra alls utom planteringsjorden. Jag planerar att sprida ut NPK m spårämnen till hela odlingen när allt är satt. Då ska jag ge lite mer K-Mg också.
De sista dagarna har det regnat så vi har sluppit vattna.
Under vintern har 3-4 stockar avsomnat.
Övriga tar sej fint med bra knoppar och skott. Blomsterämnena går redan att se i en del skott.

5/5: Det blev ingen frost - temperaturen stannade vid +4grader C, när molnen drog in strax efter midnatt.


4/5: Knopparna nu ute till ca 20 mm utslagna.
I natt visar DMI på att det blir frost igen. Jag får sitta uppe och ha hinkarna med brännbart material klara för att bära ut i odlingen.
Jag påbörjar inget eldning förrän temperaturen går under +1 grad.

27/4 : knopparna spricker långsamt upp och ändrar färg från brunt - rosa - gult och . om ett par dagar, grönt.
75 Cab. Cortis nu satta i st för svagat och döda äldre stockar.

24/4: Knoppsprickning vilken dag som helst nu. Värman har gjort bra verkan på stockarna. Jag har köpt jord sand och lite annat för att ha till nyplanteringen.

Nya vinstockar på väg att levereras för att ersätta äldre och svagare och de som ej klarat vintern.



12/4: Klipper just nu rad 10. En rad kvar att klippa och binda.
Idag har vi borrat bort de avsomnade stockarna på 3 rader, och fortsätter med det i morgon.
Lite nya rosor är planterade i radsluten och på prov har jag satt en stock PHönix.
Vinet i tankarna har god arom och smak. Mätvärdena är inom kontroll.

3/4: Vinstockarna blöder friskt och knopparna sväller ..
Katten Lisa har fått åka en sväng till vetrinären. Hon mår bättre redan men måste vara inne i en vecka .. Hur gör man med "stallkatter" som måste vara inne?

1/4: 7 rader klara nu.
Knopparna sväller - känns alldeles för tidigt.
Vi har sparat 2 knoppar per skott, ifall den över slår ut för tidigt och frosten tar det skottet. Då hoppas vi kunna ha den undre knoppen kvar för maximal fruktsättning ..

31/3: 6 rader klippta och bundna nu.
Vi klipper på nytt sätt i år ! Vi behåller äldre huvudstammar där det går, och skär av skotten efter 2:a knoppen. Det är enklare och går fortare. !
Jag tror att stammen växer till fortare på så sätt.!


24/3: Plommonträdet blommar sedan ett par dagar.
3 rader klara med klippning och uppbindning nu.

23/3: 2 rader klippta och uppbundna nu.
Har fått igång trädgårdstraktorn och kopplat spridaren så att 100 kg Kali-Magnesia och 80 kg kalk blivit utlagt i raderna.
Arbete med att få rätt etikett fortgår. Utseendemässigt måste den passa vinets karaktär, och tekniskt måste pappret, trycket, vattentåligheten och limmet vara rätt.

16/3: ..fortsatt med klippning ..

15/3: Har börjat klippa och binda ner Cabernet Cortis igår.
Det blåser hårt idag, så jag fortsätter i morgon.
Dags att köpa mer granulerat kalk och lägga ut och också Kali-Magnesia och kanske lite till NPK med spårämnen.
De nya, planterade förra våren, stockarna har klarat sej bra och växt till ca 90 - 120 cm högt. Dessa ska i de flesta fall nu klippas ner till cordon-linan på ca 65 cm.

12/3: De flesta stockarna verkar ha klarat "vintern" bra. Tydliga knoppar finns lite överallt.

8/3: Vi har börjat grovbeskära några stockar.
På de ställen där det går, ska vi försöka lägga om till dubbel Guyot i st f enkel.

20/1: En lätt Skånsk vinter har tagit sin börja. Med fygsnö, drivbildning och ishalka överallt.
17/1: Temperaturen glider långsamt ner under noll, med lätt snö.

11/1: På Söndag kväll får vi kanske lite vinter det här året !
Traktorn är inkörd i ladan. Gården städad och förberedd för kommande utlovade frostdagar !
Stallkatterna har fått värmen kontrollerad och madrassen mot elementet ..
Nu vilar vi vinter och ägnar oss åt höst och vintersysslor.
Vi mäter vinet 1 gång i veckan och provsmakar kanske två gånger i vecka.
Näsan och gommen är bästa mätaren på lyckat resultat.

8/1: Bra smak och arom i Solaris, tycker jag.
Skördens kvalitet har varit god och vinet har redan en avundsvärd arom.

5/1: Mätt igenom alla tankar på fritt svavel (SO2), Totalsvavel, Syra och pH. Inget behövdes justeras.
Syran minskar långsamt i Solaris.
Och provsmakat förståsss.

..
Mätningar ., och smaktest ur tankar .

3/1: Har gjort lite stängselarbete och elarbete. Vattenuttaget till ledningen till vineriet har frusit sönder, trots att temperaturen vid kranen/utkastaren varit 0 eller plus .. Det finns alltid att göra.

2013

30/12: Börjar fundera på hur vi sätter vårens nyplanteringar, som beställdes i höstas. Ska grävas ca 200 hål för det, varav merparten inne i raderna under spalje-linorna. I hålen ska först kvarvarande vinstocksmaterial tas bort och sen ny stock planteras. De äldre stockarna, vars stammar och rötter ska bort, sitter ner till 60 cm djupt. För att kunna skilja på vinstockar som ska bytas ut och andra, har jag klippt av dom förra mitt på stammen.

26/12: Elpumpen och slangarna vi köpte förra säsongen har visat sej vara en ovärdelig tillgång vid alla omtappningar vi behövt göra. Vi slipper hinka och hälla för hand, och fort går det. Svinnet vid omtappning blir marginellt och i nivå med "handtappning" i annat kärl. Lite fler moment vid desinficering emellertid.

19/12: Smakat av viner igen .. - syran går långsamt ner som den ska. Verkar som vi ska slippa korrigera den på slutet.
Smaken mjuknar nästan omärkligt i tankarna till (ännu) mer balanserad.
Ska vi låta alla parametrar vara som dom är, eller ska vi hjälpa vinet lite på traven med korrigeringar ?

16/12: Vi börjar få lite uppröjt efter höststormarna nu. Flaggstången är uppe igen med ny vimpel.
Julgran och kransar är uppe utomhus.
Bredband i fiber framdraget till husknuten, inkoppling av kommunens anställda återstår. Det har tagit många arbetsdagar att gräva 140 m.

11/12: Vinerna i tankarna smakar långsamt allt bättre, efter ett par omdragningar för att bli av med all gammal jäst och annat.
Det är nog snart dags att påbörja processen för klarning av vinet, ( Dvs temperatursänkning.)

8/12: Den här stormen var nästan lika svår som den för en månad sen. Denna gång blev vinden "bara" upp kring 30 m/s. Fast stormen varade i 2 dagar , och inte som SMHI förutspått i ½ dygn !
Natten till lördag blev marken vit för första gången denna höst (vinter?) i år. Vägarna glashala och många kryper fram i sina sommardäck eller allvädersdäck. Till och med med bra dubbar, blir det lite sladdrigt.

4/12: Fortsätter att röja upp lite efter stormen 28:e oktober. - Ny storm på gång nu igen ..
Gräver ner optofiber med traktorgrävaren - 2 m om dagen - så långt grävaren orkar med ..
Mätt fritt svavel i en av tankarna igen ..

1/12: Omtappning av en tank till igår.
Högtryckssprutan måste användas för att kunna ta bort lagret av nedfallen jäst i botten av tanken.
Vårens nya vinstockar för inplantering i befintliga rader, där vi vill byta ut befintliga stockar, är nu beställda.

24/11: Stockarnas invintring har pågått ett tag nu och verkar gå lagom fort.

15/11: Vinprocessen med dess HACCP (riskhantering) inspekterat av Livsmedelsverket (SLV) nu, utan anmärkning.
Själva tycker vi nog att det ser riktigt prydligt ut nu.

12/11: Vi har tagit bort alla stockarnas skyddsrör på nya planteringen.
Arbete i vineriet med vattenrör och annat som ska vara prydligt och funktionellt.

7/11: Labbänken med all sin utrustning fungerar bra.
Mätvärdena på vinerna är relevanta. Vinerna svarar bra på korrigeringarna i tankarna.
En del av vatteninstallationen ska dras om i helgen och gömmas bakom bänkarna,

3/11: 2 st viner omdragna nu. Elpumpen är ovärderlig vid detta arbete.
Vad som tar tid är tvättning och desinficering av all utrustning, tankar, lock, slangar, glaskärl mm, varje gång de ska användas..
Tvättning sker i tre steg - mekanisk vattentvätt, ångtvätt med steriliserning och citron/svavelvatten desinficering. Däremellan ska all utrustning förstås vara förvarad så att den hålls fri från nya föroreningear.

31/10: arbete i vineriet.

29/10: Storm igår, troligen mer än 35 m/s i byarna.
Nya växthuset nerblåst av en vindby.
Växthuset var förankret med linor i hörnen inför stormen - frågan är välom det hjälpte något vid dessa vindstyrkor..
Hemmet fick en del skader på taket. En av vindskivorna slets av. En del takpannor flög iväg.

27/10: Provmätning och lätt korrigering av några parametrar i någon av tankarna.
3 stödlinor till dragna på nya området.
Hela området klippt igen inför besök i odlingen.
Tog ner de sista blå klasarna - de flesta ännu inte mogna - inte möjligt att gör a vin av ..

22/10: Vi har lagt 2012 på flaska nu och städat tanken.
Övriga tankar har korrekta värden och har svavlats till lagom nivå.
i Helgen frös det för första gången och temp visade -3 grader som mest, vilket fick större delen av bladen att falla.
Just nu har vi ett par dagars värmebölja igen.

17/10: Sensommaren börjar långsamt gå in i hösten, men ännu finns mycket att göra i vingården.
Alla linor är långt ifrån dragna på nya årets plantering.
Måste helst ske innan första höststormarna drabbar Skåne.
Fortfarande kommer ett antal besök, och det är roligt.
Alla 4 tankarna är igång och jäsningen verkar ha fungerat ok. I kommande helg ska vi mäta igenom våra kärl och se att alla värden är perfekta. Troligen börjar vi förrsta omdragningen, efter detta.
Vineriet tar långsamt form , med alla tillbehör och fasta installationer.

13/10: Inköp av tillbehör till vineriet.
Lite planering av kommande omtappning av 4 tankar.
Skaffat flaskor till årgång 2012, som ligger på lagertank.

12/10: 3 st tankar igång nu. Den 4:e har vi inte lyckats få i jäsning trots flera "omstarter" med olika jäst och procedurerr..
Den hade emellertid lågt pH och ganska hög syra samt Oe 60 när musten lagts på tanken.
I morgon gör vi 2 st nya försök att omstarta med två olika sorters jäst och nya procedurer.

9/10: Nu har vi bara en tank kvar som inte jäser.
Den ska vi långsamt dra igång med att hälla musten, litet i taget, i en jäsande lösning av den druvmassan.
Därefter vänta till det jäser i den nya massan, och sen upprepa med att hälla i lika mycket ny druvmassa som den som vi har jäsande .. tills allt jäser.
Allmänt bland oss svenska vinodlare kallar vi nu detta för "sven-eriks metod", efter vår förre ordförande.
Det nybyggda vineriet har fungerat fint för oss.

4/10: Det har bubblat på bra i vår must .
Vi har lånat några liter av den för att "dra igång" andra tankar som också står för jäsning i vineriet.
Varje dag händer det något nytt i Vineriet. Strömmen fungerar nu, bara fläkten kvar att ansluta och kabla upp.

29/9: Igår skördade vi vinet. Nu ligger det på tank.
Vi var 13 personer här på lördagen. Kl 11.30 var Solaris nedklippt och lagt på backar.
91,5 kg druvor blev det denna gång. 57 kg must med 90 Oe och 10,5 g/l i syra fick vi. - Utmärkta värden.
2 st pressningar , kontroll av kvalitet, rensning av all utrustning, tog resten av eftyermiddagen.
På kvällen sen gemensam skördemiddag med vin och glatt glam.
5 - 15 % ädelröta hade vi bland klasarna. Dessa druvor smakar fantastiskt gott.
Vineriet blev färdigt på fredag lunch. Efter en timme hade vi lyft in labbbänk och tankar och lite annat.
Nu har vi kallvatten och avlopp där. Installation av den sista elen pågår.
Mer om skörden - se rubriken "Skörd" , här till vänster.

27/9: Ingångar till vineriet. .

.
Blivande labb., och Första tankar på plats.

25/9: SKÖRDETID ! .
De närmaste veckorna ska enligt DMI innebära både frost och mycket regn därefter.
Därför väljer vi nu att skörda vinodlingen i slutet av denna vecka ( lörd. d 28:e sept ) , för att inte utsätta druvorna för alltför stora risker.
Det blir då dag nr 92 efter första blomningen.
Socker är skapligt, dock lite varierat. Ädelröta finns i odlingen.
Syran har gått ner. Kärnorna inte mörkbruna, men någorlunda bruna i vart fall.




Läs mera under rubriken "Södåkra Vingård - Uppstart" (till vänster) :
Slutet på detta avsnitt, ligger då kronologiskt längst bak i den delen "Södåkra Vingård - Uppstart".

6/4: Här nedan några olika klippningar ocg bindningar.
.